Radmila Trbojević

ADVOKATUS DIABOLI (Đavolov advokat)

Ova izreka je  latinska, ali je nastala u doba proglašenja  nekoga  svetim  od strane Katoličke crkve. Protiv svih koji su imali nešto protiv  te  osobe  da bude beatifikovana, Katolička crkva imenuje lice koje brani prijedlog crkve svim mogućim  sredstvima i  naziva ga  promotor fidei (unapređivač vjere). Narod, međutim, takvu osobu naziva ĐAVOLOV ADVOKAT, IMAJUĆI U VIDU DA DANAS TO ZNAČI DA NEKO SVIM SREDSTVIMA TRAŽI ARGUMENTE PROTIV NEČEGA ili nekoga.  

Sasvim je jasno da u  slučaju koji  je na sceni u Republici Srpskoj,  ti  zapjenušani glasovi naših dobro...., advokata, Vukotin i  kompenzacioni   Borenovića i  Crnadka sa tribine i protesta, dakle  glasovi, neshvatljivo euforični, skoro ekstatični, a znamo da čovjek koji je uvjeren u ispravnost onoga što kaže ne mora da se dere koliko ga grlo nosi te da na otvorenoj sceni doživljava trans -  KRUŽE   (kao uvodne riječi iz Manifesta  KP uoči revolucije proletarijata) Srpskom Republikom u namjeri  da  sve nas  zblanu  i  umire, kao  što napisa KOČIĆ  u jednoj, meni dragoj priči, ustima djevojke koja gubi momka, mobilisanog  od  austro – ugarske Carevine, koji naravno gine.. Majko moja  UMETE nas  Grac – ja izričem evo tu  rečenicu, naravno drugačiju po značenju,  koja glasi.....

Majko moja  U M E T E  NAS SRPSKA NESLOGA !

Povezujući u predvečerje službenog, KONTROLNOG (PONIŠTAVAJUĆI SVOJU PRETHODNU ODLUKU) prebrojavanja glasačkih listića, izgleda  naređenog, poteza CIK-a, NAJVJEROVATNIJE   pod pritiskom  hiljada protestanata iz svih mjesta RS, vascijelog   NARODA  srpskog  i  Banja Luke, kako reče jedan narodni tribun, dakle  s a d a  sasvim neobičnog   kontrolnog  prebrojavanja  glasačkog  materijala  –evo da se oglasim, bez namjere da sudim, niti to mogu, niti to želim –ko sam ja  u moru analitičara -  ali nemoćna da odćutim ono što je i slijepcu jasno:

Zar se može desiti u jednoj zemlji gdje postoji Ustav  i Izborni zakon da se vrši  službeno  tj. kontrolno  prebrojavanje  glasačkih listića  (ili kako god to  nazvali članovi CIK-a pa i ona lijepa,  uplakana gospđja, koja sebi dozvoli da na radnom mjestu plače u strahu od loših momaka iz Banja Luke   i  insinuacija o njenim susretima sa osobom  X, (ja o svemu tome ništa znam)  nesporno protiv zakonito  a naravno biti će  u  stonom Sarajevu -  PRIJE  SLUŽBENE  objave  rezultata izbora, ma kakvi da su?! Da bi se stvar nekako zamaskirala sada će da se broje (kontrolišu)  i glasovi za Narodnu skupštinu RS – da se Vlasi ne sjete, jer primjedbi u početku nije bilo u tom smislu.  Kod nas, u zemlji protektoratu, može sve, sve dok nama  pomažu oni koji bi, da mogu, popili sve Srbe U ČAŠI  VODE, koju im dodaju izabranici, koji napuste Skupštinu da ne bi stranci  i  pomislili     da se  oni slažu  i a k o    n e   g l a s a j u. Moraju izaći iz skupštinske sale ! A, bilo  je, da se ne lažemo MNOGO TAKVIH SITUACIJA, VRLO VAŽNIH ZA RS.  Ja nisam ovlaštena da brojim susrete, javne i tajne,  sa strancima jednih ili drugih, istina više ovih što sada prijete  da će da nas povaljaju, što kaže narod, prave zdrave.. Svašta je  bilo na TV –u, ali sigurno  znam da nas i Srbiju  JESU bombardovali natovci KOJI NAS MNOGO VOLE, a Rusi onomad  rekli da mi SRBI NISMO  genocidni narod tamo gdje treba i gdje su htjeli da nas ocrne za sva vremena na pravdi Boga, A MI NE TREBA NI DA IH POMINJEMO. Doduše, kako ko ima petlju -tako i radi  !

Meni je   žao mlade profesorice, ali ne i krhke, Jelene Trivić (za koju  sam u jednom blogu rekla, mada  sam tada  naravno samo predviđala, ali sada mi se ukazuje jasna slika, da će biti žrtva manipulatora oko sebe  (kao Jovaka Orleanka, rekla sam), nevjerovatno surovih kolega, onih kompenzacijskih, ali i onoga koga  politički  gubitak uopšte ne pogađa, jer on nije homo politicus –dapače, on je  realni  praktičar, bogat čovjek koji u sebi nema politički žar kao što ga ima Jelena, jer ona  istinski pati, njen  ponos prijeti da bude srušen.. Patiće ako ne uspije, mada je rekla da neće. Njeni najbliži u politici  je, svjesno, ciljano i bezdušno – ali  uvjereni u njen ogromni ego i  želju za osvetom – guraju  u  tzv.  damin gambit, tj. damino otvaranje  –  ali  sa  krajnje  neizvjesnim Ishodom. Jer ako ovu  bitku izgubi –ona će biti prepuštena na milost i nemilost onih koji su je tapšali po ramenima. Ona mora sačuvati snagu za ono što je njena misija, a to je fakultet.

Ja ne predviđam  šta će  se desiti, sve je moguće u politici,  koja je ono što jeste, pa  se  možda i desi promjena – ali predviđam da je Jelena već dozvolila (mada se trudi, pokušava da izigrava  heroinu  koja je hrabra i samostalna) pa  dopušta  da je tapšu po plećima oni koji joj nisu ni do  koljena  -  nisu doktori nauka ni Uni –profesori kao što je ona –  ŠTO JE DALEKO VEĆI PODUHVAT, mada se njoj čini sada da nije tako. Oko nje su politički profiteri, osobe koje ništa drugo ne znaju da rade. Nitu su ikada nešto ozbiljno i vrijedno pomena radili, osim Crnadka  koji se kao ministar  i nije  nešto proslavio. Davno sam  rekla da  ko jednom  u venu primi otrov politike - teško se od  zavisnosti ikada ozdravi

Priča o SDS –u se završava. Sami pali –sami se ubili. Tu priču sam preboljela davno,  ali ne i ono što je ta stranka  nekada bila, šta jeste  stvarala, a šta su neki njeni  kvazilideri   –poklonili nedoraslim, zlonamjernim i bezdušnim  političarima PDP- a  s kojima su  sarađivali itd. , a koji su ukrali  njenu snagu,  njeno čestito porijeklo, a kasnije  negirali  njene istinske  vođe...Oni ti uljezi,  nisu je branili  i jačali, dapače  oni su  joj  preuzeli  prošlost (a sada su i to pogazili)   slabili  je planski, bacili pod noge njenu čast i počeli da se ulaguju strancima i Sarajevu. A zarazna bolest  poltronstva bira određene ljude, ne sve... Neke ne može. Tu se, kako rekoh, priča završava.  

Postavlja se pitanje kakav nam se scenario sprema. Teško mi je da nagađam. Ali žar  kojim se ušlo u „rješavanje“ problema  izbora, pocijepanih, sagorjelih, lažiranih listića, blaćenje  biračkih   odbora koji su bili sastavljeni i od jednih i od drugih – dakle   sve se moglo vidjeti, a opovrgavati  i  obarati  kad   dođe vrijeme   zakonom  određeno    -  nije viđen za  sve ove godine od rata pa na ovamo. Opozicija više nema strpljenje vrijeme je isteklo ....Šta je cilj ? Naravno, ponavljanje izbora- sve dok ne bude izabran ...ili onaj ko jeste IZABRAN   ili onaj ko bi morao biti IZABRAN.

Šta će dalje   biti  m o ž d a   zna  samo onaj ko vuče konce. Ko je to, e to možemo samo nagađati.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (14.10.2022.) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog