Radmila Trbojević

Ambages narras (Govoriti u zagonetkama)

U ovim burnim postizbornim danima niko, ili sad više niko, bar od opozicije, ne govori  u  zagonetkama. To bi bilo za posebne ljude, većinom, mada ne i nužno,  intelektualce, pa  sam ja  mislila da Jelena T., kao  univerzitetski profesor,  ne može i ne smije da se uhvati u zamku  za „blećke„ , te da sluša PRVO ZAGONETNE, A SADA VEĆ TOKSIČNE  I OPASNE (imajući u vidu stanje naroda koji je zgranut događajima)  PRIJEDLOGE  svojih kolega  i s  njima maršira od mjesta do mjesta  širom RS –a i stonog Sarajeva, da statira Borenoviću dok on priča, a ona  čeka na red (on je daleko od džentlmena, on je samo zadovoljan  jer  je na kompenzaciji, boli ga đon, on ide dalje kako god) a ni Vukanu, jer  obojica  nemaju  unutrašnju kontrolu svoje usplahirene naravi i velikih očekivanja.

Dakle, kad govore  političari  potkovani   znanjem, političari  „od nerva“, obrazovane diplomate  (Lavrov  nap.), oni koji  znaju cilj, NAROČITO CILJ, ali načine, puteve, sredstva, izvore kriju  tj. ne  otkrivaju, dok se  naši  bukači  odaju svakodnevno. Bukvalno baš tako. Suport i namjere su sasvim jasne.

Za   obraćanju narodu, ili novinarima, koji traže objašnjenja, kako za koji medij – potrebna  je vještina  za koju se budući političar mora spremati. To kod nas nije slučaj. Slični su jedni drugima, to je istina. Mada se sada  pozicija drži  dosta mirno, nema ispada, što opozicija objašnjava  strahom od ISTINE tj.. OD BROJANJA. Prilično  neuvjerljivo. Halabuka ne dolazi od pozicije, nego se kao cunami obrušava na poziciju.

Za preokret trebaju dokazi. Validni. Ako se može vjerovati da će tako biti –tj. da je KRAĐA  „bola oči„ i da je istu  počinila pozicija –tada je situacija jasna. ALI AKO TAKO NIJE TAKO  –šta onda ? Nije moje da nagađam.

Neumorni  borci   opozicije  govore i nastupaju svaki dan – a zaboravljaju šta su kad rekli, a pogotovo zaboravljaju da  vodeća stranka ima  većinu na svim drugim nivoima (šta će se i kako dešavati u tom smislu sada više niko ne zna) –da ne nabrajam. Svaki novi dan je nova šansa za novu tužbu (ima ih već nekoliko stotina)  žalbu, pljuvanje itd. Mislim da je narodu već puna kapa svega, mada je narod kao sluđen, sebe stavio u stanje hibernacije dok se sve  u vezi  proteklih izbora  ne okonča.

Evo  primjera  kako  maska- odnosno zagonetka-  padne, kako jezik radi brže od pameti, kako se to desi kad ne treba, čak i profesorici, navikloj da predaje svoje (nesporno) znanje  studentima:

Konferncija za štampu opozicije  RS –a  u Beogradu, koju sam i gledala i slušala:  Na pitanje  šta   je   (čitaj   krajnji)   clj   cijele   akcije  u vezi     pokradenih opozicionih prvaka na izborima, tada   samo  Jelene T. ,  o n a   je  o d g o v o r i l a   jasno i glasno  PONAVLJANJE IZBORA. Nije ni trepnula.  Kasnije to nije govorila eksplicitno, ipak je tada  bilo suviše rano. Nije moje da s pravnog aspekta objašnjavam  namjeru i moguće posljedice ovoga  izbornog  galimatijasa –neka to rade stručnjaci.

Kontrolno  prebrojavanje je međutim  gaženje  prava  srpskog naroda da  slobodno glasa  na  svojoj  teritoriji  (pitanje je šta će biti kasnije na sljedećim izborima, mislim,  g d j e   će Srbi  glasati),    a mogu, ako  je   po  zakonu, u   drugom   entitetu    da   dožive   i  Cikovsko (Federacijsko)  d o k a z i v a n j e  da  izbori nisu bili validni  tj. da su neregularni, ali samo tada  ako su rezultati, naravno poslije OBJAVE od strane CIK-a o preliminarnim   rezultatima  u zakonskom  roku, pa  CIK na osnovu upućenih  primjedbi, pritužbi  itd. utvrdi  da je  PREKROJEN, UKRADEN, SAKRIVEN  OGROMAN  broj listća, da su odbori bili potplaćeni i listom  Dodikovi  itd.  tj. da JELENA JESTE POBIJEDILA MILU –tada je   „SUPERVIZIJA“  logično   TREBALO DA SE ODRŽI u Banja Luci, a ne u Sarajevu, pa ako treba, ako Zapad traži i  pod  kontrolom SFORA,  SIPE, NOVIH ODBORA, SCHMITA lično, snaga NATO –a  itd.  Ako treba  mogli su se  pozvati  i  posmatrači iz  Senegala, Obale Slonovače, Bornea, Jave, Celebesa  koga  god - osim RUSA, naravno.

I na kraju  Džej... ma ne on, pokoj mu duši, nego vrli, newborn  ŠAROVIĆ, koji se kao feniks iz pepela  potučenog SDS-a   podiže i na svoj način izjavi sljedeće:

Novo glasanje u RS –u će biti, Milorad Dodik je smetnja za.... bla, bla, znamo za šta smeta. Znači u tom GRMU leži zec !  On(Mile)  jednostavno NE SMIJE biti izabran.

Borenović broji i nezavisne kandidate  (kao ko je OVAj, ko je ONAj)... za predsjednika  RS –a,   prije izbora nije  o tome rekao ni riječi. Pa valjda je znao, lupam, da sam i ja mogla da se prijavim za predsjednicu RS -a (nema čini mi se age limit –a) pa da se pita odakle  glasovi i novac za uplatu, a nisam član Dodikove stranke, niti pridružene mu koalicije. Prijaviti se za gore pomenutu poziciju  USTAVNO je  pravo svakog punoljetnog  građanina ove zemlje..  E, ali   slijede ispitivanja , tužbe , čiji su oni , kako su tu uopšte, kako su smjeli da se prijave anonimusi   itd.  svi  su dali glasove Mili, a Mile  je sve iskeširao! Tužilaštvo je sada super, do juče je bilo leglo korupcije ?! Šta  jeste u stvari, Pravosuđe, u BiH, Vukane pobogu ?

Kako god ovo pitanje bude   riješeno, ili kako   god odluče oni koji su ga i pokrenuli -narodu neće biti lako. Sa litrom goriva od skoro  4 KM što se približava filmskom brzinom i nestašicom, izgleda, svega što je važno  – najebaćemo svi. ILI SKORO SVI.

Da li je  moglo, ili  nije moglo drugačije. Naravno da jeste. Ali nije. Ko je kiv. Pa mi. Narod je na ulici SAMO i  isključivo zbog politike. Ostalo masa narodna

s u p e r   podnosi.

Da li će ovi drugi, ako dođu na vlast (a sve se može desiti, naročito poslije proročanskih  riječi   Mirka  Šarovića), u p e r i t i   ovaj   brod  u drugom smjeru, tj. da li će uopšte ploviti  srpski   brod  tamo gdje   ga usmjeriše  stvaraoci Republike  i izginuli borci VRS-a, da li uopšte,  sada sasvim VIDLJIVI duhovi,  žele   da  NAŠ BROD  i dalje   plovi pod zastavom Republike  Srpske, ili će ga dočekati  ledena  santa neprikrivenih  namjera, negdje  iza  najbliže okuke, pa će potonuti  sa   preostalim   narodom i   grobovima  onih, koji  su  za  Federaciju BiH  i dalje   zločinci i genocidni fašisti, ubice, oni koji NE  SMIJU ni SNIMITI, a  ni PRIKAZATI  film o patnji i strašnom  stradanju srpskoga naroda u proteklom ratu nigdje u EU. Srbi nisu stradali. NE, oni su se svi samopoubijali.

Agonija mržnje se, nažalost, nastavlja, zagonetka je, možda,  samo to   kada  će nam biti zabranjeno  da  kažemo da smo iz Republike Srpske, odn. da je  n  e v a ž n o   šta  je napisano u Dejtonskom sporazmu.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (21.10.2022.) 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog