DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Šta to povezuje ova sarajevska spomen-obilježja?

Šta je to zajedničko što povezuje ova spomen-obilježja da ih danas na Dan državnosti Bosne i Herecegovine, 1.marta, posjećuju državne, entitetske, gradske, kantonalne i opštinske delegacije i odaju im počast?

Ja ne znam odgovor na ovo pitanje i zato javno pitam sve one koji znaju odgovor na ovo moje pitanje da ga postave kao komentar ispod ovog mog teksta!
Na ovim mjestima su spomen-obilježja i mjesta gdje su sahranjene žrtve, preminuli, poginuli i ubijeni u ratovima 1941.-1945. i 1992.-1995.godina.

1. Šehidsko mezarje Kovači/Mezar Alije Izetbegovića. Ovdje su sahranjeni oni koji su umrli prirodnom smrću; oni koje su ubili Bošnjaci i oni koji su poginuli u borbi sa Srbima i Hrvatima.

2. Spomen obilježje Vječna Vatra. Vječna vatra je spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

3. Spomen obilježje ubijenim vojnicima i policajcima Armije BiH u Velikom parku. Spomen obilježje ubijenim vojnicima i policajcima Armije BiH koje je ubio Mušan Topalović Caco.

4. Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.  Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.godine, 521. ubijeno dijete od strane Srba.

5. Spomen Park-Vraca. Poginuli partizani i ubijeni antifašisti od starne fašista, od 1941. do 1945.godine.

6. Spomen obilježje ispred zgrade Opštine Novo Sarajevo, posvećeno poginulim borcima, koji su poginuli u borbama sa Hrvatima i Srbima i ubijenim civilima od strane Srba.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (2.03.2023.)

Komentari
Twitter
Anketa

Da li podržavate ideju da se Dan Republike Srpske umjesto 9. januara slavi 15. februara?

Rezultati ankete
Blog