DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Šta to povezuje ova sarajevska spomen-obilježja?

Šta je to zajedničko što povezuje ova spomen-obilježja da ih danas na Dan državnosti Bosne i Herecegovine, 1.marta, posjećuju državne, entitetske, gradske, kantonalne i opštinske delegacije i odaju im počast?

Ja ne znam odgovor na ovo pitanje i zato javno pitam sve one koji znaju odgovor na ovo moje pitanje da ga postave kao komentar ispod ovog mog teksta!
Na ovim mjestima su spomen-obilježja i mjesta gdje su sahranjene žrtve, preminuli, poginuli i ubijeni u ratovima 1941.-1945. i 1992.-1995.godina.

1. Šehidsko mezarje Kovači/Mezar Alije Izetbegovića. Ovdje su sahranjeni oni koji su umrli prirodnom smrću; oni koje su ubili Bošnjaci i oni koji su poginuli u borbi sa Srbima i Hrvatima.

2. Spomen obilježje Vječna Vatra. Vječna vatra je spomenik oslobodiocima Sarajeva u Drugom svjetskom ratu.

3. Spomen obilježje ubijenim vojnicima i policajcima Armije BiH u Velikom parku. Spomen obilježje ubijenim vojnicima i policajcima Armije BiH koje je ubio Mušan Topalović Caco.

4. Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. godine.  Spomen obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.godine, 521. ubijeno dijete od strane Srba.

5. Spomen Park-Vraca. Poginuli partizani i ubijeni antifašisti od starne fašista, od 1941. do 1945.godine.

6. Spomen obilježje ispred zgrade Opštine Novo Sarajevo, posvećeno poginulim borcima, koji su poginuli u borbama sa Hrvatima i Srbima i ubijenim civilima od strane Srba.

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (2.03.2023.)

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog