DUŠAN ŠEHOVAC

Mr. sci. Dušan Šehovac, sociolog, živi na Ilidži, lokalni heroj koji razmišlja globalno, svoj i ničiji a sa svima povezan, pokušava da spoji akademsko, aktivističko i ljudsko promišljanje, misli humanistički, aktivno radi na pozitivnim promjenama zajedno sa drugima, voli da bude dio mreže aktivista, rasuđuje i svojom dušom. Obožava da se ne slaže i sa samim sobom!

DUŠAN ŠEHOVAC

Šta to želi braniti reis Husein efendija Kavazović?

Jasno mi je koga napada ali mi nije jasno koga i šta želi braniti!

„Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem”, rekao je prije nekoliko dana poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein efendija Kavazović, gostujući na jednoj lokalnoj televiziji.

Koje bi to institucije BiH reis Husein efendija Kavazović branio oružjem? Šta on podrazumijeva pod zemljom, državom ili entitetom koji treba braniti?

Kada god se pojave slične izjave, da se brani i da se odbranila Bosna i Hercegovina, uvijek se pitam da li to on ili oni misli  na državu Bosnu i Hercegovinu, sastavljenu od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, koja imaju određeni broj zajedničkih institucija, kako ih imenuje politika Republike Srpske ili državnih institucija kako ih imenuju politika Federacije Bosne i Hercegovine.

Da podsjetim čitaoce institucije Bosne i Hercegovine su:

Ministarstvo finansija i trezora; Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice; Ministarstvo komunikacija i prometa; Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine; Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine; Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa; Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine; Ministarstvo vanjskih poslova; Savjet ministara Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine; Predsjedništvo Bosne i Hercegovine; Agencija za državnu službu; Ured koordinatora za reformu javne uprave.

Reis Husein efendija Kavazović u svojoj izjavi ne precizira od koga i koje su to institucije BiH ugrožene. I tu leži jedan od problema jer je bošnjačkom javnom mnjenju, sudeći po podršci i komentarima jasno da je ova reisova poruka poslata političarima, institucijama i građanima Republike Srpske koji podržavaju aktuelnu vlast u Republici Srpskoj.

Slažem se sa predsjednikom Repubike Srpske Miloradom Dodikom da je Kavazovićeva poruka u službi očuvanja kolonijalnog statusa Bosne i Hercegovine, održavanje tenzija i da je to njegov doprinos pogrešnom, neadekvatnom upravljanju krizama koje se proizvode izvan i u BiH.

Reisova ratnohuškačka izjava, zveckanje oružjem, prizivanjem nasilja u rješavanju državnih i društvenih problema u Bosni i Hercegovini  jeste njegov lični doprinos održavanju tenzija, ugrožavanje mira i antidejtonsko ponašanje.

Jasno je da je ova reisova prijeteća poruka upućena institucijama Republike Srpske, političarima i građanima Republike Srpske, jer aktuelizira scenario i stanje iz 1992. godine, kada su po njemu „pale institucije (zanimljivo da ne govori da su to institucije RBiH) BiH“. Poruka koja govori, iz koje je jasno, da se bošnjačke snage trebaju pripremiti za odbranu institucija Bosne i Hercegovine, koje danas ugrožavaju snage iz Republike Srpske.

Imajući u vidu izjave bošnjačkih vjerskih službenika, političara, intelektualaca i novinara koje slušamo i čitamo ovih godina, čiji sadržaj je ratnohuškački, gdje se prebrojava broj lica koja su spremna da brane Bosnu i Hecegovinu, o broju oruđa i oružja koje imaju, ova reisova izjava je sa pravom zabrinula političare, intelektualce i građane Republike Srpske.

Očekivao sam više komentara, osuda ove reisova izjave u Federaciji BiH, više poziva, apela da se mirnim putem rješavaju društveni i politički problemi u Bosni i Hercegovini, ali vidim da je na društvenoj javnoj sceni dobio orkestriranu podršku sa mnogo jezika mržnje, koji može prerasti, opredmetiti se u zločinu iz mržnje.

Više komentatora javno optužuje reisa Huseina efendiju Kavazovića, da je ova izjava dio njegovih radnji, (obavljanja „prljavog posla“ za neke političke partije protiv vlastitog naroda), protiv predstavnika Bošnjaka  u političkim partijama koj žele formirati Vladu Federacije Bosne i Hercegovine bez učešća SDA.

Ako je zbog toga ova poruka upućena i Bošnjacima, onda je trebao izjaviti: „Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije Bosne i Hercegovine i institucije Federacije Bosne i Hercegovine, (Parlament Federacije Bosne i Hercegovine; Vlada Federacije Bosne i Hercegovine).

 

Prenošenje blogova i tekstova sa portala Frontal dozvoljeno je nakon isteka 48 časova od objave bloga ili uz pismeno odobrenje redakcije (9.03.2023.)

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog