Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Analiza izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske uz pomoć Milorada Dodika

Vlada Republike Srpske je objavila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. U kojem je najavljena kriminalizacija klevete u Republici Srpskoj, kao i povreda ugleda i časti.

Iako nisam pravnik daću sebi prava da ga prokomentarišem.

Uvreda

Član 208a

(1) Ко увриједи другога, казниће се новчаном казном од 5.000 КМ до 20.000 КМ.

(2) Ако је дјело из става 1. овог члана учињено путем штампе, радија, телевизије или других средстава јавног информисања или на јавном скупу или на други начин, због чега је увреда постала приступачна већем броју лица, казниће се новчаном казном од 10.000 КМ до 50.000 КМ.

(3) Ако је учинилац био изазван недостојним понашањем увријеђеног или је оштећени пред судом прихватио његово извињење због учињеног дјела, суд га може ослободити казне.

(4) Ако је увријеђени увреду узвратио, суд може оба или само једног учиниоца ослободити од казне.

 

Ako Milorad Dodik Bošnjake nazove muslimanima i svede ih na vjersku grupu to nije uvreda već neprocjenjiva hrabrost i mogu se oni ljutiti koliko hoće. Mogu ga i tužiti, ali svaki tužilac i sudija u Republici Srpskoj znaju da je to istorijska činjenica, što mogu da potvrde profesori na katedri za Istoriju Filozofskog fakulteta.

Ako Milorad Dodik Bošnjake nazove muslimanima i svede ih na vjersku grupu u predizbornom periodu to nije samo neprocjenjiva hrabrost već i politička mudrost koja će mu donijeti mnogo aplauza, naslova, a samim tim i glasova.

Ako Milorad Dodik Bošnjake nazove muslimanima i svede ih na vjersku grupu, a pri tome spomene nekoga iz porodice Izetbegović, to nije uvreda već je Stranka demokratske akcije (SDA) dužna da na račun SNSD-a uplati 10.000 KM zbog besplatne reklame toj partiji i porodici.

Ako neko od SDA kritikuje Milorada Dodika on ima puno pravo da ih nazove muslimanima, svede ih samo na vjersku grupu i jebe im sve po spisku.

Клевета


Члан 208б.

(1) Ко о другом износи или проноси нешто неистинито што може шкодити његовој части или угледу, знајући да је то што износи или проноси неистина, казниће се новчаном казном од 8.000 КМ до 30.000 КМ.

(2) Ако је дјело из става 1. овога члана учињено путем штампе, радија, телевизије или путем друштвених мрежа, на јавном скупу или на други начин, због чега је оно постало доступно већем броју лица, казниће се новчаном казном од 15.000 КМ до 80.000 КМ.

(3) Ако је оно што се износи или проноси довело или могло довести до тешких посљедица за оштећеног, учинилац ће се казнити новчаном казном од 20.000 КМ до 100.000 КМ

 

Kada Milorad Dodik u nekom od medija koje kontroliše kaže da je Tanja Topić „dokazani agent BND-a njemčkog”, svi znamo da pod tim on podrazumijeva da je ona poslovođa, posrednik, predstavnik firme, zastupnik, predstavnik neke osobe ili grupe iz svijeta sporta. Nema tog sudije u Republici Srpskoj koji bi to povezao sa špijunažom i proglasio klevetom.

Kada Milorad Dodik u nekom od medija koje kontroliše kaže da je Tanja Topić „dokazani agent BND-a njemčkog” to nije kleveta i neće platiti nikakvu kaznu, jer to je najlakši način da se pošalje upozorenje svima da trebaju da se klone takve osobe, zbog njihovog dobra.

Kada Milorad Dodik kaže da je Tanja Topić „dokazani agent BND-a njemčkog”, nije on kriv što je neki njegov simpatizer to shvatio pogrešno tj. da je Tanja špijun i prijeti joj na ulici.

 

Član 208g


Ко јавно изложи порузи или презиру лице или групу због припадности одређеној раси, боји коже, вјери, националности или због етничког поријекла, сексуалног опредјељења или родног идентитета, казниће се новчаном казном од 20.000 КМ до 100.000 КМ.


Kad Milorad Dodik Bošnjake nazove „konvertitima i podaničkim narodom” to nije poruga i prezir, već opšta kultura i istorijska činjenica. Svaki tužilac u Republici Srpskoj to zna jer je morao položiti predmat „Nacionalna istorija države i prava“.


Kad Milorad Dodik Bošnjake nazove „konvertitima i podaničkim narodom” to nije poruga i prezir, već dobronamjerni poziv da na tavanu nađu skrivene ikone i vrate se vjeri predjedovskoj.

Kad Milorad Dodik Bošnjake nazove „konvertitima i podaničkim narodom” to nije poruga i prezir, to je citiranje Biljane Plavšić.

Pošto je Milorad Dodik nedavno objavio sabrana djela on je kombinacija naučnika, književnika i umjetnika, samim tim prema članu 208d on nikako ne podliježe krivičnim djelima opisanim u članu  208a do 208v.

Imajući u vidu ovu analizu sasvim je jasno da namjera Vlade Republike Srpske nije represija, smanjenje slobode govora i mišljenja, već želja da uvede evropske standarde u novinarstvu i stoga ko god ne podrži izmjene i dopune ovog zakona spodoba je, strani agent, sorošovac i treba mu jebat mater.

Napomena:

Ovaj tekst je nastao u Republici Srpskoj koja je zahvaljujući mudroj politici Milorada Dodika i 40 saradnika postala pijemont srpstva, ekonomski lider u regionu i raj za ljudska prava. Samim tim glupo je da ga bilo ko interpretira kao uvredu i klevetu.

 

Preuzeto sa: blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog