Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Republici Srpskoj “od američkog naroda” ili koga je sve kupio USAID?

Profesor geopolitike na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Srđan Perišić ima supermoć da uvijek piše ono što Milorad Dodik misli, valjda je zbog toga i bio njegov savjetnik.

Tako je neki dan maksuz za portal Radio televizije Republike Srpske napisao tekst pod nazivom “Djelovanje USAID-a - ko finansira "strane agente" u BiH” gdje na kraju teksta poentira:

“Socijalno, ekonomsko i političko stanje u BiH je veoma rovito, posjeduje mnoštvo elemenata koje mogu poslužiti raznim "nevladinim organizacijama" da djeluju na način kako USAID diriguje. Uostalom, od te američke agencije su plaćeni. Zbog toga vlasti Srpske moraju da obrate pažnju na finansiranja iz inostranstva. Prekid takvih grantova i dotacija veoma brzo i radikalno bi smanjio mogućnost destabilizacije BiH i Srpske. Međutim, da li su vlasti Srpske spremne da donesu zakon o stranim agentima? Izjava predsjednika Milorada Dodika da je potrebno donijeti takav zakon, upravo po ugledu na takav u SAD, nagovještava tu mogućnost. Građani Srpske bi većinski to podržali. Pritisci iz Vašingtona i Brisela bi mogli biti anulirani jasnim navođenjem da takve zakone imaju i zapadne države.”

Vidite kako je opasan ovaj USAID.

Ako je sve ovo tačno što piše geopolitičar Perišić onda je Republika Srpska u velikom problemu. Strani agenti tj. korisnici USAID grantova su duboko infiltrirani u sve pore našeg društva, pogotovo u institucije sistema tj. institucije kojima upravlja SNSD i Milorad Dodik.

Pa da krenemo redom.

Od kraja rata do danas, prema informacijama Press Ureda misije USAID-a u BiH, u različite projekte u Republici Srpskoj američka vlada uložila je 638 miliona dolara, a od tog iznosa na rehabilitaciju infrastrukture u Republici Srpskoj uložila je oko 114 miliona dolara.

Američkim parama je napravljeni su ili rekonstruisani mostovi u Kozarskoj Dubici, Novom Gradu, Brčkom, Patra Most u Banja Luci, te mostove u Šamcu, Gradišci, Brodu, Laktašima-Miloševićima i Srbac-Topola.

USAID je dao novac za rekonstrukciju Opštinskog i Okružnog suda u Banja Luci, kao i sudove u Doboju i Srebrenici, kao i neke druge, gdje će novinarima, ako sve bude po planu Milorada Dodika, suditi po novom zakonu za uvredu i klevetu.

Nakon poplava 2014. godine, USAID je uložio gotovo 5 miliona dolara u izgradnju kuća u Doboju, Šamcu, Bratuncu i Bijeljini, Vlasti Republike Srpske se tada nisu bunile zbog mogućeg uticaja Amerikanaca na razum potpoljenog srpstva.

U Istočnom Novom Sarajevu je prije nekoliko godina USAID dao dio novca za rekonstrukciju i utopljavanje fasade na objektu Osnovne muzičke škole, SNSD-ovom gradonačelniku Ljubiši Ćosiću nije palo na pamet da odbije američke pare i zatraži pun iznost od Vlade Republike Srpske.

USAID je nedavno dodijelio bespovratna sredstva marginalizovanim ženama iz 20 opština u Republici Srpskoj, kako bi mogle pokrenuti vlastite poslove.

USAID je ušao u samu Vladu Republike Srpske i pomogao Ministarstvu trgovine i turizma prilikom kreiranja i usvajanja Strategije razvoja turizma Republike Srpske 2021.- 2027. godina i donošenja Akcionog plana provođenja Strategije.

Možemo nabrajati ovako do sutra, do poslednjeg uloženog američkog dolara.

Sasvim je jasno da Miloradu Dodiku nisu mrske USAID-ove pare, naprotiv sjetimo se samo riječi koje je izgovorio 21. januara 2022. godine nakon sastanka sa šeficom USAID-a “Republika Srpska zahvalna na novčanoj pomoći koju je USAID namijenio tom entitetu te da mu je drago što u planovima šefice USAID-a Samante Pauer ne izostaje buduća pomoć tom entitetu.”

Ne samo da mu nisu mrske USAID-ove pare, već on moli Amerikance da i dalje nastave da pomažu Republiku Srpsku.

Slijedimo li logiku profesora Perišića onda je Milorad Dodik najveći strani agent u Republici Srpskoj.

Ali ne, Dodik je patriota, a svi ostali strani plaćenici, izdajnici i agenti.

To su svi oni mediji koji su dobili neki novac od USAID-a koji otvoreno kritikuju rad Milorada Dodika, SNSD i Vladu Republike Srpske. To su one nevladine organizacije koje se bore protiv korupcije i nepotizma, koji se zalažu za suočavanje sa prošlošću, koji su za poštivanje ljudskih prava svih koji žive u Republici Srpskoj, to su svi oni čiji se stavovi i vrijednosti kose sa onim što promovišu vlasti u Republici Srpskoj.

Njihovi grantovi su mali, ali jezik dug, a to osnovna odlika svakog stranog agenta.

P.S.
Ja sam jedan od korisnika grantova USAID-a i čak me USAID 2022. godine iz njima poznatih razloga proglasio “herojem Bosne i Hercegovine” i na to sam ponosan.

Ovaj tekst je nastao u Republici Srpskoj koja je zahvaljujući mudroj politici Milorada Dodika i 40 saradnika postala pijemont srpstva, ekonomski lider u regionu i raj za ljudska prava. Samim tim glupo je da ga bilo ko interpretira kao uvredu i klevetu.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog