Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Baštionik da nam bude svetionik

Elem, neki dan je naš gradonačelnik Stanivuković predložio svoje favorite za aprilske nagrade grada Banjaluke. Tako je za Zlatni grb Grada Banja Luka predložio mladu i perspektivnu plivačicu Lani Pudar, a za nagradu Plaketa Grada Banja Luka – jeromonaha Metodija igumana manastira Gomionica, organizaciju „Baštionik“, Humanitarnu organizaciju „Srbi za Srbe“, književnika Stevu Grabovca, humanitarca Ognjena Golića koji je više desetina puta darivao kapi koje život znače, te koordinatorku banjalučke Sigurne kuće Amelu Bašić Tomić.

Kao što vidite ima tu za svakoga po nešto, ali meni se posebno svidio prijedlog da se nagradi organizacija „Baštionik“, u stvari njihovo puno ime je Srbsko sabranje „Baštionik“.

Zašto „Baštionik“?

Prvi razlog je što ne jebu dva posto Vuka Karažića i jednačenje suglasnika po zvučnosti. U ovom slučaju se zvučno "B" jednači sa bezvučnim "S" i prelazi u svoj bezvučni par "P", što daje jedino pravilan oblik-srpski.

Drugi razlog je što ne posustaju u borbi protiv bjelosvjetskih satanista koji izlažu po Republici Srpskoj. Znam, nemate pojma o čemu se radi, ali podsjetiću vas. Oni su ustali 2016. ljeta gospodnjeg protiv mrtvačke glave Damiena Hirsta u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje se mladi Srbi vjenčavaju. Kao što onoma rekoše „Ne interesuje nas ni naziv izložbe, ni simbolika eksponata, niti slava autora… mi ne želimo da našoj djeci koju dovodimo na ovu svečanost prepunu radosti, ljubavi i mladosti moramo objašnjavati zašto divni ćirilični naziv ove zgrade prekriva slika mrtvačke glave, simbola zla koji uliva strah u dječija srca.“

Treći se razlog nastavlja na drugi. Razumijem da im smeta mrtvačka glava nekog Engleza Hirsta, a ne ide mi u glavu kako im ne smetaju onolike mrtvačke glave raznoraznih Ravnogorskih pokreta sa kojima potpisuju zajednička pisma, a vjerujem i da imaju slične stavove i da se prijateljski druže.

Naravno, postoji i četvrti razlog zbog kojeg ih grad Banjaluka mora nagraditi. Baštionik je inicirao prošle godine peticiju, pazi sad, „povodom agresivne, provokativne i uvredljive najave dolaska tzv. „Povorke ponosa“ u Banjaluku 18.03. ove godine. Ove najave dolaze od organizacija sa sjedištem u Sarajevu, kao i organizacija iz Banjaluke, finansiranih iz budžeta stranih agentura tj. vladinih i nevladinih organizacija. Pod maskom borbe za ljudska prava i demokratiju ove organizacije se zalažu za degradiranje tradicionalnih, hrišćanskih, istinskih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti, moralnih normi i zdravih temelja na kojima počiva svako društvo.“

I na kraju, ali ne i manje važno, ove moralne veličine su se neki dan opet oglasile povodom “Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama Republike Srpske“, gdje oni vide opasnost od uvođenja „rodne ideologije“ kojim se „razara naša tradicionalna porodica“, a rodnu ideologiju zastupaju pripadnici LGBT+ populacije.

Ovo je pet razloga zbog kojih ova organizacija treba da dobije priznanje od grada Banjaluke i na taj način će se i gradonačelnik i „Baštionik“ pokazati da su nepismenost, nekultura, homofobija, femicid, četništvo i vrijednosti srednjeg vijeka poželjne u ovom gradu.

Kad može Baja dobiti orden od Republike Srpske, može i Baštionik od grada.

S vjerom u Boga za kralja i otadžbinu.

Amin.

 

Preuzeto sa blogger.ba

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog