Svijet

Tramp došao na Modijev skup u Indiju

Američki predsjednik Donald Tramp srdačno je dočekan u ponedeljak u Indiji tokom zvanične posjete ovoj zemlji, prenosi afp.

Na najvećem stadionu kriketa na svijetu, Tramp je pred masom od 100 000 ljudi podržao indijskog desničarskog premijera Modija nazvavši ga “izuzetnim liderom, velikim šampionom Indije”.

“Amerika voli Indiju, Amerika poštuje Indiju, i amerika će uvijek biti vjeran i lojalan prijatelj narodu Indije”, izjavio je Tramp okupljenoj gomili na stadionu.

“Posjeta predsjednika Trampa, otvara novo poglavlje u našim odnosima, poglavlje koje će dokumentovati napredak i prosperitet naroda Indije i Amerike”, izjavio je premijer Indije Modi.

Iza obasipanje pohvalama dvojice lidera leži zategnut odnos između Trampove “Amerika na prvom mjestu” i Modijeve “Proizvedeno u Indiji” mantre.

Američki lider nazvao je Indiju “kraljem tarifa”, i prije posjete izjavio kako treće ekonomija Azije već godinama oštećuje Ameriku.

Za očekivati je da će umjesto sveobuhvatnih trgovinskih sporazuma između dve zemlje radije biti potpisani manji sporazumi koji će se ticati samo određenih proizvoda.

“Još smo u ranoj fazi pregovora oko nevjerovatnog trgovinskog sporazuma”, izjavio je Tramp, nazvavši Modija teškim pregovaračem.

 

Frontal/ A. K.
foto: afp
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog