Nauka

Змајеви долазе на свет без парења

Женка комодо змаја, иначе највећег гмизавца из реда гуштера, по имену Чарли из Зоо-врта Четануга у Тенесију донела је на свет три младунца без парења.

Чарли је провела одређено време у друштву змаја по имену Кадал, али су се три млада мужјака Оникс, Џаспер и Флинт излегла захваљујући партеногенези. То је феномен који је својствен женкама које из неоплођене јајне ћелије могу развијати ембрион. Ово је врло ретка појава међу кичмењацима: само 70 врста, односно 0,1 посто, има ову способност.

У зоо-врту су урадили ДНК тест који је показао да је женка комодо змаја Чарли права мајка младунаца.

Комодо змајеви су током еволуције, осим полног размножавања, развили и способност партеногенезе, јер је изоловани простор у дивљини њихово природно станиште. Веома су агресивни када осете присуство других бића.

Партеногенеза је процес оплодње јајне ћелије захваљујући другој јајној ћелији. Биолошки процес стварања јајашца назива се оогенеза и подразумева генерисање поларног тела које у себи садржи дупликат ДНК јајне станице, наводи Си-Ен-Ен.

„Обично се поларно тело смањује и нестане. Код Чарли су поларна тела преузела улогу сперматозоида и претворила јајне ћелије у ембрион“, наводи се у часопису Сајентифик америкен и додаје да су први случајеви партеногенезе комодо змајева пријављени 2006. године.

Женке комодо змајева носе ВЗ, а мужјаци ЗЗ хромозоме. У процесу партеногенезе, мајка може створити само ВВ јаја или ЗЗ јаја. WW јаја нису одржива, па остају само јаја са ЗЗ хромозомима. Тако су мужјаци у зоолошком врту у Тенесију дошли на свет.

„Наше особље је одушевљено што присуствује чудесном природном феномену. Опстанак комодо змајева је угрожен, па се надамо да младунци представљају добар пример будућности њихове врсте“, истакла је директорка зоолошког врта у Тенесију.

 

Извор: РТС
Blog