Republika Srpska

Privreda Srpske, osim turizma, za sada ne trpi ozbiljnije posljedice

Privreda Republike Srpske, osim turizma, za sada ne trpi ozbiljnije posljedice zbog globalnog širenja virusa korona, a posebno u Italiji koja je drugi po značaju spoljnotrgovinski partner Srpske, rekao je Srni portparol republičke Privredne komore Vladimir Blagojević.

"Prema raspoloživim informacijama, koje se mijenjaju skoro iz časa u čas, nema većih problema u prometu robe, a posebno je važno da ih nema ni kada je riječ o Italiji. Nadam se da neće biti većih poteškoća, kako naša privreda ne bi imala veću štetu", istakao je Blagojević.

Pozivajući se na informacije koje dobijaju od preduzeća koja se bave transportom robe u Italiju i iz te zemlje, Blagojević je naveo da je omogućen prevoz robe preko italijanske teritorije.

"Vozačima koji obavljaju promet robe sugerisano je da se ne zaustavljaju, te da, ukoliko su primorani da to učine, ne prilaze drugim osobama. Nema drugih ograničenja, osim što postoji određeni zastoj prilikom ulaska u Hrvatsku, gdje se obavljaju dodatne kontrole i već su na pojedinim graničnim prelazima veoma duge kolone", kaže Blagojević.

Prema njegovim riječima, vrijednost robne razmjene Republike Srpske sa Italijom u prošloj godini iznosila je gotovo 1,3 milijarde KM, od čega se na izvoz odnosi 568 miliona, a uvoz 713 miliona KM.

"To dovoljno pokazuje koliko je Italija važno tržište za našu privredu. Sve što se događa u Italiji mora da se odrazi i na poslovanje privrede u Srpskoj, ali za sada nema značajnijih poremećaja", naglasio je Blagojević.

On je dodao da je ohrabrujuće da se stabilizuje situacija u Kini koja je važan spoljnotrgovinski partner Srpske, a posebno kada je riječ o uvozu repromaterijala i komponenti koje domaće firme poslije prerade i dorade izvoze na zapadna tržišta.

"Firme u Kini koje su u jednom periodu zaustavile proizvodnju nastavile su da rade i nije došlo do značajnijeg poremećaja u isporuci robe u Srpsku. Naše firme uglavnom imaju jednomjesečne ili višemjesečne zalihe te robe tako da nije narušena proizvodna dinamika naših firmi", rekao je Blagojević.

Prema njegovim riječima, negativne posljedice virusa korona za sa da su primijetne u turizmu, jer dolazi do otkazivanja aranžmana, te trgovini putem interneta, s obzirom na to da su otkazani brojni letovi.

"Problem je i otkazivanje najvećih svjetskih privrednih događaja, kao što su sajmovi i konferencije na kojima su trebali da učestvuju i privrednici iz Srpske. To znači da privrednici neće imati priliku da dođu do potencijalnih novih partnera i sklapanja poslovnih aranžmana i ugovora", istakao je Blagojević.

Privredna komora Republike Srpske pozvala je domaće privrednike koji su suočavaju sa teškoćama u poslovanju prouzrokovanim širenjem virusa korona da ispune anketu koju mogu naći na internet stranici komore.

Cilj ankete je sagledavanje problema sa kojima se privreda Srpske suočava zbog širenja ovog virusa i kreiranje analize iz koje će proisteći prijedlozi mjera koje će Privredna komora uputiti institucijama da bi šteta bila sanirana.

"Komora će kontinuirano skupljati informacije putem ove ankete sve dok virus korona bude uticao na poslovanje domaćih privrednih društava, što znači da preduzeća mogu u više navrata popunjavati anketu ukoliko budu imala nove informacije. Bilo kakva predviđanja, a posebno iznošenje cifara trenutno je neozbiljno jer u ovom momentu niko ne može da kaže koliko će ovo da traje, kako će da se odrazi i koliko će zemalja i ljudi biti pogođeno virusom korona. To je jednostavno nemoguće prognozirati", naglasio je Blagojević.

On je apelovao da se u javnost ne iznose neprovjerene i nepotvrđene informacije, koje dodatno zbunjuju privrednike i unose nervozu i strah među njih, kao što se dešavalo prethodnih dana.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog