Nauka

COVID-19 uticao na smanjenje zagađenje vazduha

Pandemija COVID-19 postaje svakim danom sve veća, ograničavajući ljude u njihovim svakodnevnim aktivnostima, proizvodeći posljedice po globalnu ekonomiju. Međutim, ako postoji i tračak dobrih vijesti, one se odnose na to kako širenje novog koronavirusa smanjuje zagađenje vazduha, vjerovatno spašavajući živote usput.

Maršal Burk, profesor na Stanford univerzitetu, radio je određene proračune u vezi smanjenja zagađenja nad dijelovima Kine, i na koji način to potencijalno spašava živote.

"S obzirom na ogromnu količinu dokaza da udisanje zagađenog vazduha uveliko doprinosi preuranjenoj smrti, postavlja se pitanje, doduše neobično, da li broj potencijalno spašenih života, uslijed ovog smanjenja zagađenja uzrokovanog ekonomskim poremećajem zbog epidemije COVID-19, prelazi broj smrtnih slučajeva samog virusa", napisao je Burk, a prenosi "Science Alert".

Dva mjeseca smanjenja zagađenja, vjerovatno su spasili živote 4.000 djece mlađe od 5 godina i 73.000 odraslih starijih od 70 godina u Kini, izračunao je Burk. To je znatno više od trenutnog globalnog broja smrtnih slučajeva od samog virusa.

Iako se ovo može činiti pomalo iznenađujućim, to je nešto o čemu znamo već duže vreme. Ranije istraživanje je ukazivalo na to da nas zagađenje vazduha u prosjeku košta tri godine našeg globalnog životnog vijeka.

Italija, druga zemlja po broju slučajeva COVID-19, uvela je strogi karantin, a satelitski podaci za sjever Italije pokazali su veliki pad zagađenja vazduha, konkretno pad azot-dioksida, gasa koji uglavnom ispuštaju automobili, kamioni i neka industrijska postrojenja.

Ovo teško da može nadoknaditi svu devastaciju pandemije COVID-19, ali ovi preliminarni rezultati pokazuju da je ova globalna zdravstvena katastrofa prilika da se procjeni koji su to aspekti modernog života apsolutno neophodni, i koje bi to pozitivne promjene mogle biti moguće ukoliko promijenimo svoje navike na globalnom nivou.

 
Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog