Svijet

Evropa nije spremna za negativne ekonomske efekte COVID-19

Ako postoji i jedno evropsko tijelo koje se pokazalo dosljedno manjkavim pri upravlјanju ekonomskim krizama, to je Evrogrupa ministara finansija evrozone. Za očekivati je da će odgovoriti na krizu, uzrokovanu COVID-19, herojskim najavama, objavljujući impozantne brojke koje prikrivaju nebitnost i bojažljivost dogovorenih politika.

U autorskom tekstu za ''Project Syndicate'', Janis Varufakis, bivši ministar finansija Grčke, profesor ekonomske teorije na Univerzitetu u Atini i privatni je konsultant kompanije Valve, osnivač političkog pokreta ''Pokret za demokratiju u Evropi 2025.'', autor nekoliko knjiga i akademskih tekstova iz oblasti ekonomije, govorio je o potencijalnom ekonomskom odgovoru EU na pandemiju, povezujući ga sa ekonomskom krizom u Grčkoj iz 2015. godine.

Ono čega se Varufakis plaši jesu krupne izjave evropskih zvaničnika koje prikrivaju slabost dogovorenih politika, s obzirom da se Evrogrupa muči oko dogovora u vezi sa mjerama fiskalne politike koje treba da pruže odgovor na negativne ekonomske efekte pandemije COVID-19.

Bivši ministar finansija Grčke najviše zamijera Njemačkoj, odnosno ekonomskim mjerama koje nameće ostalim članicama Evrogrupe.

''Njemački paket koji uključuje odlaganje plaćanja poreza i velike kreditne linije, otkriva ozbilјno nerazumijevanje prirode krize, a to je isti nesporazum koji je prije deceniju pogoršao krizu evra... Da bi zaustavile krizu, vlade moraju ''uložiti sve'' ogromnom fiskalnom ekspanzijom, ali to je upravo ono što je njemački paket treba da izbjegne'', napisao je Varufakis.

Ministri finansija čije su zemlje u većoj ekonomskoj dubiozi od Njemačke, recimo Grčka ili Italija, pokušače da proguraju prijeko potrebnu fiskalnu ekspanziju, ali po pisanju Varufakisa, naići će na otpor i nerazumijevanje Njemačke.

Ovaj ekonomista, kao prilog toj tvrdnji, navodi slučaj ekonomske krize u Grčkoj iz 2015. godine, kada je bio predstavnik te zemlje na sastancima Evrogrupe, rekavši da neudobna vožnja čeka ''bilo kojeg ministra finansija zemlјe koja se bori, i usudi se usprotiviti stavovima Berlina, predlažući rješenja koja će koristiti većini Evroplјana, a ne finansijskom sektoru''.

Po Varufakisu, najveću korist od ovakvog načina odlučivanja imaju evroskeptici, poput Donalda Trampa i Vladimira Putina, ali i oni unutar EU kao što su Viktor Orban i Marin Le Pen. Međutim, otkrivanje načina odlučivanja u EU, osnažuje demokrate u spašavanju Evropske unije, omogućavajući povrat kontrole nad institucijama.

''Evroplјani nisu glupi. Čak i ako ne znaju šta se tačno događa iza zatvorenih vrata u evropskim tijelima, mogu osjetiti da njihove odluke ne koriste postojeće resurse u interesu većine Evroplјana'', napisao je Varufakis, zaključivši da ako ne bude uspjeha u upravljanju sadašnjom krizom, desiće se ista stvar koja je dovela do pogoršanja krize evra.


Izvor: project-syndicate.org

Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog