Sport

Odgođene Olimpijske igre u Tokiju!

Olmpijske igre u Tokiju su odgođene zbog pandemije koronavirusa, danas je i zvanično objavljeno.

Olimpijske igre, 32. po redu, trebale su se održati od 24. jula do 9. augusta, ali zbog koronavirusa sa kojim se bori čitav svijet, su pomjerene, a krajnji novi datum održavanja je ljeto 2021. godine.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta je na današnjem vanrednom sastanku odlučio kako je nemoguće održati Olimpijske igre u Tokiju ove godine.

Ova odluka je sasvim očekivana s obzirom da se sportisti ne mogu spremati na uobičajeni način za takmičenje, a takođe nisu poznata ni imena mnogih učesnika jer su kvalifikacioni turniri u raznim sportovima otkazani zbog koronavirusa.

Takođe, Olimpijski komiteti Kanade i Australije su već ranije objavili kako neće slati svoje sportiste na Igre ukoliko one budu održane ovog ljeta.

Osim Olimpijskih igara odgođene su i 16. Paraolimpijske igre koje su se trebale održati u Tokiju od 25. augusta do 6. septembra.

Ovo je prvi put u istoriji da se Olimpijske igre otkazuju u mirnodopskom periodu. Do sada su se Igre otkazale tri puta - 1916. zbog Prvog svjetskog rata, te 1940. i 1944. zbog Drugog svjetskog rata.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Da li Novak Đoković treba da se vakciniše da bi nastupao na turnirima gdje je uslov da teniseri budu vakcinisani?

Rezultati ankete
Blog