Svijet

Njujorška berza naglo porasla nakon usvajanja najvećeg paketa pomoći u istoriji SAD-a

Nakon ogromnog pada indeksa na Wall Streetu njujorška berza dionica bilježi rast treći dan zaredom. Ovakvi rezultati dolaze nakon što je Senat Sjedinjenih Američkih Država usvojio paket pomoći za borbu s COVID - 19 u iznosu od 2,2 biliona dolara.

Od usvajanja paketa pomoći oštećenoj ekonomiji Dow Jones je porastao za 21 posto, što je njegov najveći trodnevni rast od 1931. godine. U protekla 24 sata Dow Jones skočio je za 6,38 posto, dok je S&P porastao za 6,24 posto, a Nasdaq indeks za 5,60 posto.

"Ohrabrujuće je vidjeti da ulagači kupuju dionice tri dana zaredom jer to nismo vidjeli mjesec", kaže Randy Frederick, potpredsjednik kompanije Charles Schwab.

U američkom Senatu usvojen najveći paket pomoći u istoriji zemlje

Gotovo 3,3 miliona Amerikanaca zatražilo je socijalnu pomoć za nezaposlene prošle sedmice, čime je srušen prethodni rekord postavljen 1982. godine. Vijesti o otpuštanju radnika i obustavi poslovanja stizale su iz svih dijelova SAD-a, piše KTVB.

Analitičari kažu da je Wall Street znao da stižu loše vijesti o nezaposlenosti. Rast dionica uslijedio je nakon što su Capitol Hill i Federalne rezerve SAD-a obećale zapanjujući iznos pomoći, nadajući se da će zaustaviti gašenje sve većeg broja preduzeća iz dana u dan. Uz snažan porast dionica treći dan zaredom, dioničari vjeruju da će paket pomoći ublažiti štete ekonomske krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa.

Vrijedi istaći i kako je usvojeni paket pomoći mnogo veći u odnosu na paket pomoći koji je Kongres SAD-a usvojio za vrijeme finansijske krize 2008. i 2009. godine. Zahvaljujući ovom historijskom paketu, pojedine porodice u SAD-u mogle bi dobiti pomoć i do 3.000 dolara. Inače, paket je usmjeren na firme, radnike i sisteme zdravstvene zaštite.

Međutim, s obzirom na brzo širenje bolesti Covid-19 u SAD-u, postoji strah da bi cijene dionica ponovo mogle pasti. Podsjećamo, više od 85.000 Amerikanaca već je zaraženo koronavirusom.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog