Svijet

SZO upozorava: Pandemija virusa KOVID-19 "daleko je od kraja" u Aziji

Izjava stiže nakon što su Kina i Južna Koreja odgodile ispite na fakultetima kako bi zadržali i spriječili širenje virusa.

Pandemija Kovid-19 u Aziji je "daleko od završetka", upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija, budući da je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u SAD-u prvi put premašio broj smrtnih slučajeva u Kini, prenosi Gardijan.

SAD su sada zabilježile 3.415 smrtnih slučajeva od virusa, uz 165.000 potvrđenih slučajeva, u poređenju s kineskim 3.309, pokazuje univerzitet Džons Hopkins.

"Kina je usporila prijenos virusa i prešla jedan vrhunac u epidemiji", rekao je Tarik Jašarević, predstavnik SZO. „Sada je izazov spriječiti ponovno pokretanje novih slučajeva. Ovo će biti dugoročna bitka. "

Kina i Južna Koreja odgodile su ključne ispite za nacionalni fakultet zbog sve većeg straha od drugog vala slučajeva koronavirusa, ističući poteškoće s kojima se zemlje suočavaju povratkom u normalan život čak i nakon uspješnog prevladavanja zaraze.

Južna Koreja, koja je nakon ranog porasta „izravnala krivulju“ novih slučajeva na prosječno oko 100 dnevno, odložila je godišnji prijemni ispit na fakultete i otkazala planirano ponovno otvaranje škola.

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog