Zanimljivosti

Japanske "Zelene novine" - ako ih posadite, one će rasti!

Japan još jednom pokazuje da je napredna zemlja. Jedan od izuma ove zemlje sastoji se u novinama od recikliranog i biljnog papira koje možete posaditi nakon što ih pročitate.

Zove se "Zelena novina", a izumio ju je izdavač čuvenog japanskog "Mainichi Shimbunsha" - sto posto održivih novina. Ako ih posadite, one će rasti, piše portal Jinja.

Ne bi li bilo lijepo imati „Sjeme portugalske novine“ koju bismo mogli posaditi u našem vrtu ili čak u javnom parku? 

Papir koji se može posaditi, na tržištu je već nekoliko godina i predstavlja mješavinu recikliranog papira, vode i sitnih sjemenki cvijeća ili bilja (lako se može napraviti i kod kuće). 

Uputstvo za upotrebu recikliranog papira: nakon što završite s čitanjem, razdijelite ga na male komade, posadite i zalijte, a za nekoliko nedjelja imaćete biljke i cvijeće.


Ko je izumio „Zelene novine“?

Jedna od najvećih japanskih reklamnih agencija - "Dentsu Inc".

Ovo nije prva održiva inicijativa preduzeta od strane japanskih časopisa. Njihova posvećenost zaštiti okoliša već je poznata zahvaljujući prethodnoj reklamnoj kampanji o - donacijama vode za stanovništvo koje pati od žeđi.

Ovaj sjajni časopis  imao je ogroman uspjeh, tiraž od više od četiri miliona primjeraka dnevno širom zemlje i prihode od oko osamdeset miliona jena, što je ekvivalent preko 700.000 dolara. Inicijativa je takođe uključila škole kako bi se podigla svijest djece o pitanjima zaštite okoliša i naučila ih o važnosti recikliranja.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Ko vas najviše voli?

Rezultati ankete
Blog