Sport

Преминуо Радомир Антић

Легендарни српски тренер Радомир Антић преминуо је у 72. години, објавио је његов бивши клуб Атлетико Мадрид. Антић је умро после дуге и тешке болести.

 Некадашњи шеф стручног штаба свих шпанских великана, од Сарагосе и Овиједа, преко Реала и Атлетико Мадрида, до Барселоне, био је познат по стручности, знању и ауторитету, а највише га је красила људскост.

"Мистер" је оставио трага свуда где је био, па га зато на Пиринејима многи славе и узимају за пример и дан-данас.

"Данас је тужан дан за свет фудбала јер нас је напустио Радомир Антић. Остали смо без сјајне особе и једног од архитеката сјајног, златног доба Атлетико Мадрида", саопштио је председник "јорганџија" Енрике Сересо.

"Шампионске титуле и трофеј Купа краља који смо освојили под његовим вођством заувек ће остати у нашем сећању. Веома сам поносан што сам га упознао и била је привилегија делити сваки тренутак фудбала са њим."

Извршни директор Мигел Анхел Гил је навео да је Антић био пре свега велики човек, а онда и професионалац.

"Са губитком Радомира Антића изгубили смо део срца. Са њим са лично научио да побеђујем, са њим сам научио да живим са страшћу према детаљима који вас могу учинити бољим човеком, али и професионалцем. Упућујем снажан пољубац његовој супрузи Вери, деци Душану и Ани и кажем им да треба да буду поносни на супруга и оца којег су имали јер је био сјајан стручњак, али и особа пре свега. У историји Атлетико Мадрида ће остати због својих заслуга", додао је Гил.

Антић је фудбалску каријеру провео у Слободи из Ужица 1967, да би се већ годину дана касније преселио у Београд и потписао за Партизан. Био је шампион Југославије са клубом из Хумске.

Дрес црно-белих носио се осам година, а потом играо за Фенербахче и Сарагосу, пре него што је каријеру завршио 1984. године у Лутону.

Непуних годину дана постао је помоћни тренер у Партизану, два пута долазио до шампионске титуле (1986. и 1987. године), да би потом своје име изградио у Шпанији.

После Сарагосе, Реал Мадрида и Овиједа је дошао на некадашњи "Висенте Калдерон", где је Атлетико Мадрид водио до "дупле круне" 1996. То у историји клуба никоме није пошло за руком.

Антић је потом водио Барселону и Селту из Вига по једну сезону, да би велики успех постигао са репрезентацијом Србије.

"Мистер" је препородио "орлове" који су играли можда и најбољи фудбал у овом веку када је наша репрезентација у питању и одвео их на Светско првенство у Јужној Африци, где смо били надомак проласка у нокаут фазу.

Каријеру је завршио у Кини 2015. године, а последња три месеца је провео у болници.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog