Kultura

Музеј Југославије вам пружа прилику да ваше успомене постану део музејске поставке

Музеј Југославије, у оквиру актуелног онлајн програма под називом #OSTANIUMUZEYU, покреће мини-пројекат #YUDOМ и позива публику да у својим кућама пронађе предмете из југословенског периода и укључи се у креирање заједничке виртуелне изложбе.

Музеј Југославије је упутио позв свима који желе да се прикључе овој виртуелној изложби у настајању у оквиру програма #OSTANIUMUZEYU, да забележе неки предмет који потиче из југословенског периода камером, поделе фотографију на друштвеним мрежама користећи #YUDOМ и притом означе (тагују) Музеј Југославије.

„Верујемо да је свако од нас ових дана спремајући кућу пронашао понеки предмет који датира из југословенског периода. Лимену кутију Ц кафе у којој је стајала вегета, белу шољу с плавом бордуром, Искрин телефон, дедине значке из предузећа, мамине еспадриле купљене у Трсту", поручују из Музеја Југославије.

Тим кустоса из Музеја допринеће акцији тако што ће објавити фотографије предмета који су припадали југословенској свакодневици, а сада су део музејске колекције.

Многи од изабраних употребних предмета и међународно су препознатљиви, попут вишеструко награђиваног дизајна телефона ЕТА Давора Савника за фабрику „Искра", који је чак и уврштен у колекцију Музеја модерне уметности (МоМА) у Њујорку.

„Негујемо партиципативни приступ допуњавању колекције, и то је методологија коју настојимо да применимо готово на свакој изложби. Имајући у виду да је југословенско наслеђе и даље присутно у свакодневном животу, позивамо заједницу да се опроба у кустоском послу и буде део тима који реализује ову виртуелну поставку", појашњавају замисао пројекта из Музеја Југославије.

Део предмета које су изабрали кустоси и кустоскиње Музеја Југославије за #YUDОМ нису изложени у оквиру сталне поставке и публика ће у оквиру овог пројекта имати прилике да их први пут види у виртуелном окружењу.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog