SARS-CoV-2

СЗО: Није још вријеме да се ублажују рестриктивне мјере

Упркос "позитивним знацима" који долазе из поједних европских држава, још је рано како би се повлачиле све мјере које су на снази како би се спрјечило ширење коронавируса, саопштили су из европске канцеларије Свјетске здравствене организације.

"Сада није вријеме да се попуштају мјере", рекао је Ханс Клуге, регионални директор СЗо за Европу на конференцији за новинаре. 

Поручио је да је сада вријеме да се још једном удвоструче и утроструче колективни напори како би се сузбио коронавирус уз свеобухватну подршку друштва. Позвао је све државе да појачају своје напоре у три области. 

Прво, потребно је заштити све раднике у здравству, омогућити обуку и подршку. 

Као друго, власти морају да се фокусирају на заустављање и успоравање ширења вируса тако што ће користити мјере јавног здравства усмјерене ка раздвајању здравих особа од потенцијалних случајева заразе. 

Као треће потребна је непрекидна комуникација између власти и заједница  како би се људи прилагодили тренутним и будућим мјерама. 

Из неколико европских земаља је већ најављено попуштање мјера које су уведене како би се спријечило ширење заразе. У понедјељак канцелар Аустрије, Себастијан Курц најавио је укидање појединих мјера, тако да ће бити отворени паркови, тржни центри, фризерски салони. 

Данска и Новрешка, земље које су увеле полу-затварање, у априлу ће исто тако ослабити поједине мјере. 

Европска канцеларија СЗО напомиње да стопа заражених смањила у Италији и Шпанији управо због свих мјера које су на снази. Такође, Ханс Клуге напомиње да је у Турској забиљежен драстичан пораст ширења вируса у протеклој седмици, као и у Шведској. 

 

Фронтал/А.Г.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog