Svijet

Koje su to "neophodne" stvari u doba pandemije?

Kako su države svijeta uvele karantin sa ciljem sprečavanja širenja zaraze, rad je dozvoljen prodavnicama i uslužnim djelatnostima za koje se smatra da su "neophodne".

U različitim državama svijeta rad je dozvoljen različitim privredim subjektima. To varira od države do države. 

Šta se to smatra za "neophodno" govori mnogo o jednom narodu.

Tako na primjer, u Francuskoj tokom prve sedmice izolacije jedina prodavnica koja je radila cijelom dužinom avenije Jelisejska polja bila je prodavnica čokolade. 

Rade i pekare, prodavnice vina, sireva. Sve ovo davalo je i daje doprinos mentalitetu Francuza. Ove prodavnice, na opštu zahvalnost građana Francuske dobile se posebne dozvole za rad. 

U Sjedinjenim Američkim Državama, u zavisnosti od saveznie države, rade različite prodavnice. 

Od kako je Trampova administracija izdala preporuku kojom podržava prodavnice oružja i njihovu djelatnost okarakterisala kao neophodnu, uočen je nagli skok u prodaji. Amerikaci su "potrčali" u prodavnice kako bi na vrijeme osigurali dovoljno oružja. Koliko je to dovoljno, opet varira od jedne savezne države do druge. 

Zbog odluke Trampove administracije, prodavnicama oružja je i dalje dozvoljen rad. 

U Americi je dozvoljen rad i dispanzerima marihuane, kako one za medicinske svrhe i one za rekreaciju i to u državama u kojima je marihuana legalna, poput savezne države Kolorado. Dispenzeri marihuane rade po novim pravima socijalnog distanciranja, pa tako kupci svoju robu preuzimaju na trotoaru ispred radnje. 

U Australiji, kao i u ostatku svijeta ne rade kafići, barovi, restorani, pabovi. Da bi izašli u susret stanovništvu, rad je dozvoljen prodavnicama pića, a kupljeni alkohol Australijanci mogu konzumirati samo u svojim domovima. 

Takođe, rad je dozvoljen i pojednim prodavnicama igračaka, uz određeni broj mušterija. Premijer Skot Morison je rekao da je njegova supruga morala kupiti velike količiine slagalica za djecu, jer je to "neophodno" u danima koji dolaze.

Na Filipinima zabranjen je javni prevoz. Međutim, jedan mladi gradonačelnik Viko Soto dozvolio je medicinskim radnicima da koriste ricikl, popularno prevozno sredstvo u Manili. Već sljedećeg dana, predsjednik Rodrigo Duterte upozorio je lokalne vlasti da ne krše naredbe vlade. Ipak, predsjednikova kćerka, gradonačelnik grada Davao takođe je dozvolila korišćenje ovog prevoznog sredstva. 

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog