Svijet

СЗО: Будите спремни за случај нове епидемије

Директор Свјетске здравствене организације Тедрос Аданом Гебрејесус упозорио је земље које планирају да ублажавају мјере на сузбијању пандемије вируса корона, да буду спремне на брз одговор у случају нове епидемије Ковид 19.

Тедрос је на виртуелном састанку са министрима здравља земаља чланица Г20 у недјељу, изјавио да га охрабрује чињеница да неколико чланица почиње да планира како да ублажи социјалне рестрикције због пандемије.

Међутим, он је указао да је кључно да мјере на ублажавању тих рестрикција буду спроведене по фазама, преноси АП.

Укидање рестриктивних мјера, како је додао, не значи крај епидемије у било којој земљи, "већ једино почетак сљедеће фазе".

- Од виталног значаја је да у тој сљедећој фази земље едукују, ангажују и ојачају своје људе како би превентивно спријечили и брзо одговорили на било какву нову појаву (вируса). Да обезбиједе да имају капацитете да тестирају, изолују и воде бригу о сваком случају и да прате сваки контакт и да осигурају да њихови здравствени системи имају капацитет да се изборе са сваким порастом броја случајева - рекао је Тедрос.

Директор СЗО је изразио и забринутост због јачања пандемије вируса корона у сиромашним земљама, којима недостају ресурси за борбу са великим бројем позитивних случајева.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog