Svijet

СЗО исправила упозорење, антитела штите излечене од нове заразе коронавирусом

Светска здравствена организација (СЗО) исправила је властито упозорење. Наиме, неке земље су ових дана најавиле издавање „имунитетских пасоша” или „сертификата о непостојању ризика (од заразе)”, за људе који су прележали ковид 19, али је СЗО упозорила да нема доказа да су људи који су оздравили од болести ковид 19, и имају антитела, заштићени од нове инфекције.

Твит о том проблему у међувремену је избрисан са странице СЗО што је изазвало конфузију на друштвеним мрежама. Убрзо је објављен нови у којем се објашњава како се очекује да ће већина заражених развити антитела која би им помогла у заштити.

СЗО је направила пропуст у обавештавању јавности о пандемији коронавируса и у фебруару ове године када је објавила да нема доказа о преношењу новог коронавируса са човека на човека.

To avoid further confusion, we are taking down the previous thread on the #COVID19 "immunity passport", but you can still see it here???? pic.twitter.com/bLx3bRDaTB

— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 25, 2020

„Прелиминарна истрага коју су спровеле кинеске власти није пронашла никакве јасне доказе преноса новог коронавируса (2019-нЦоВ) идентификованог у Вухану, у Кини, са човека на човека,” гласила је објава СЗО на Твитеру 14. фебруара. Истини за вољу, у том тренутку било је потврђено мање од 50 случајева у Кини и само два изван ње, у Јапану и на Тајланду.

Најоштрији у критици рада СЗО је амерички предсједник Доналд Трамп. Он је 15. априла привремено обуставио финансирање СЗО због њеног „лошег управљања” епидемијом коронавируса.

„Погрешили су. Прекасно су прогласили пандемију, а требали су то учинити пуно раније. Супер је кад такве организације добро функционишу, али они су у овом случају све направили погрешно и стали су на страну Кине. Зауставићемо финансирање СЗО”, рекао је Трамп на конференцији за новинаре.

САД је највећи донатор Свјетској здравственој организацији са више од 500 милијуна долара годишње.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog