Svijet

Češka: „Živela sloboda!“

Česi opet mogu slobodno da se kreću zemljom, pa čak i da putuju u inostranstvo. Mere su ublažene i kada je reč o zabrani okupljanja. Vlada u Pragu je brzo reagovala na jednu sudsku presudu.

Česi ponovo smeju da putuju. Čak već razmišljaju i o letovanju u Hrvatskoj. Vlada u Pragu je putovanja dozvolila tek nakon jedne sudske odluke. Ali trenutno ionako (gotovo) nigde ne može da se putuje.
 
Nakon što je Okružni sud u Pragu proglasio nevažećim ograničenja uvedena zbog pandemije korona-virusa, češka vlada je u roku od samo nekoliko sati ukinula sva ograničenja kretanja i dozvolila svojim građanima putovanja po zemlji, ali i u inostranstvo.
 
Za bivšu građansku aktivistkinju Anu Šabatovu i njenog supruga Petra Ula to je radosna vest. "Počelo je da nam smeta što više na možemo da putujemo", kaže Šabatova za DW. Bračni par ima vikendicu u Nemačkoj, samo 1,7 kilometara od granice. Ali to je bio nedostižan cilj. "Ni mi nismo bili pošteđeni zabrane", kaže.
 
Poljska rediteljka Kristina Krause, koja živi u Češkoj, u trenutku uvođenja ograničenja kretanja nalazila se u jednom selu na jugu zemlje. Sada se najviše raduje što će moći da ode kod svoje frizerke. I reditelj Petr Jančarek, koji je snimao poslednje tri godine života češkog političara Vaclava Havela, raduje se ukidanju zabrana kretanja, što ga je podsećalo na neka mračna vremena. "Trideset godina, polovinu života, nisam smeo da putujem na Zapad. Ovo me podsetilo na to vreme". Sada mu je, kaže, lakše: "Vlast je konačno priznala grešku".
 
Senzacija dana
 
Praški Okružni sud je krajem prošle sedmice proglasio pravno neutemeljenim četiri odluke ministra zdravlja, dve o zabrani kretanja i dve o zatvaranju manjih radnji. Sudija Štepan Viborni je objasnio da samo vlada može da donese odluku o ograničavanju osnovnih građanskih prava, kao i da to mora da bude u skladu zakonom o kriznim situacijama. Sud je vladi dao nekoliko dana vremena da ukine mere koje je vlada Andreja Babiša uvela još 12. marta i pre nekoliko dana produžila do kraja aprila. Vlada se pritom nije pozivala na krizni zakon, već na zakon o zaštiti zdravlja građana.
 
Iza tužbe stoji Ondrej Dostal, stručnjak za zdravstveno pravo. On je zadovoljan presudom. "Mislim da je ovo korak napred kada se radi o demokratskoj državi", rekao je Dostal u razgovoru za list Hospodrske noviny. Vladinu odluku da mere opravda zakonom o zdravstvu, a ne o kriznim situacijama, on vidi kao čist pragmatizam.
 
"Radi se o lukavosti vlade koja je htela da izbegne plaćanje odštete", kaže Dostal. Bivši češki ministar unutrašnjih poslova, Tomaš Sokol, smatra da je za vladu bilo riskantno da se poziva na zakon o zaštiti zdravlja prilikom izdavanja zabrani. "Bilo je jasno da će sud da poništi te odluke", smatra Sokol, koji je od 1990. do 1992. bio ministar unutrašnjih poslova.
 
„To je veoma važna odluka, koja izvršnoj vlasti pokazuje da i u kriznim vremenima mora da se pridržava zakona", veruje Petr Janiška, novinar i bivši ambasador u Parizu. On smatra da će Babiš pokušati da ospori tu sudsku odluku. Njegov ministar zdravstva već je pokrenuo žalbeni postupak.
 
"Niko neće da vas pusti"
 
Vlada je u petak odlučila da zatraži od parlamenta produženje vanrednog stanja do 25. maja. Tog dana bi trebalo da prestanu da važe i sva ograničenja vezana uz korona pandemiju.
 
Ali premijer Babiš ne očekuje neke velike promene. Putovanja u inostranstvo su samo teorija, koja se neće ostvariti. "Niko neće da vas pusti da uđete u njihovu zemlju", poručio je Babiš građanima Češke.
 
Od susednih zemalja samo Austrija dozvoljava ulazak u zemlju i to samo onima koji pokažu da su bili negativni na testiranju na korona-virus, a potvrda ne sme da bude starija od četiri dana.
 
Izvor: Dojče vele
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog