SARS-CoV-2

Inovativni putevi za povratak u normalan život

Širom svijeta države popuštaju ili ukidaju zabrane uvedene zbog pandemije virusa korona. Kako za to ne postoje međunarodne smjernice, pažnja se usmjerava ka inovativnim rješenjima.

Sve zabrane i  mjere koje su na snazi se moraju postepeno ublaživati. To je prvo pravilo kojim se rukovode države u kojima se bilježi pad u brojevima novooboljelih.
 
Italija je jedna od evropskih država koju je pandemija korona virusa najgore pogodila, pa se tako mjere popuštaju sa velikim oprezom. Ali Italijani, pogotovo oni koji žive u regijima u kojima je veliki procenat zaraze znaju da se povratku normalnom životu ne mogu nadati prije septembra. 

Aplikacije

Sve više država je počelo da razvija aplikacije za pametne telefone pomoću kojih će moći da prate infekciju. Države poput Australije, Italije, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva aktivno rade na razvijanju ovih aplikacija. Aplikacije rade tako da mobilni telefon prikuplja anonimne zapise drugih telefona sa kojima je korisnik bio blizak. Ako neko razvije simptome, svaki kontakt u bazi podataka će dobiti upozorenje. U Južnoj Koreji, ovakav način praćenja je korišten od početka pandemije. Vlasti su koristile pametne telefone kako bi upozorili sve koji su u blizini novooboljene osobe.

Termalne kamere

Termalne kamere će imati presudnu ulogu u zaustavljanju pandemije. Još tokom epidemije virusa SARS, vlasti u Hong Kongu su koristile ove naprave na aerodromima kako bi kontrolisali ulazak potencijalno zareženih. 

Termalne kamere novije generacije se sada testiraju na aerodromima u Ujedinjenom Kraljevstvu da bi se utvrdilo koliko se brzo mogu spaziti potencijalni nosioci zaraze, prenosi Bi-Bi-Si.

"Društveni balon"

Novi Zeland je jedna od država koja je u procesu ukidanja mjera i vraćanju ka "normalnom načinu života". Da bi to postigli, vlasti Novog Zelanda imaju plan koji su  nazvali "društveni balon". 

Svako domaćinstvo predstavlja jedan "društveni balon". Građanima je dozvoljeno da svoj društveni krug prošire za još dvije osobe, a uslov je da žive u istom gradu. Na ovaj način vlasti pokušavaju da na postepen način olakšaju izolaciju koju su mnogi teško podnosili. 

Maske iz aparata

Aparati za kafu i hranu su dobili novi smisao. Prije pandemije, kafa ili nešto za jelo se moglo kupiti iz aparata, a danas može i maska. Ovakvi aparati su uvedeni u Njemačkoj, Poljskoj i Tajvanu kako bi se izbjegli reedvoi ispred apoteka. 

Čitav grad - Bašta kafića

U Litvaniji sa radom su počeli kafići i restorani, ali je usluga moguća samo napolju. Zbog uskih ulica, bašte kafića ne mogu biti dovoljno velike kako bi primile sve goste. Vlasti su taj problem riješile tako što su ustupile gradski prostor vlasnicima ugostiteljskih objekata pa tako prestonica liči na jednu veliku baštu kafića. 

Školski raspored za vrijeme pandmije

Povratak u škole tokom pandemije se čini nemogućim, ali je Norveška dozvolila da se škole ponovo otvore sa mjerama društvenog distanciranja. Naime, djeca dolaze u školu u različitim vremeskim intervalima i na taj način je sprečena gužva u školskim dvorištima. Roditeljima nije dozvoljen ulaz kao i zadržavanje ispred škole. Djeca su razmještena u male grupe u kojima moraju da budu i tokom nastave i odmora. 

Obojene zone

U Iranu, vlasti su podijelile gradove po bojama. Crvena, žuta i bijela se koriste za  označavanje stepena zaraze i stope smrti. Kako se broj zona sa bijelom bojom bude povećavao, tako će se i povećevati sloboda stanovništva. 

Kina se koristi sličnom metodom, ali umjesto gradova, oni bojom označavaju stanovništvo. Da bi se vozili gradskim prevozom, preko aplikacije građani moraju da pokažu svoje zdravstveno stanje. Ako je to zelena boja, dalje kretanje je dozvoljeno jer to znači da je osoba zdrava. Ako je to crvena boja, onda se osoba upućuje u izolaciju. Vlast u Kini su takođe najvile i izdavanje sertifikata. Taj dokument će služiti kao dokaz da li je osoba bila zaražena. 

 

Frontal/A.G
Twitter
Anketa

Zamislite da imate dijete staro 18. godina, šta biste mu savjetovali?

Rezultati ankete
Blog