Svijet

''Putni koridor'' - model za budućnost? Evo koje dvije zemlje bi mogle to da primijene

Možda će proći neko vrijeme prije nego što turisti ponovo krenu da putuju svijetom. Međutim, šta ako možete putovati kroz određene dijelove svijeta, gdje je putovanje dozvoljeno.

Političari Australije i Novog Zelanda razgovaraju o mogućnosti međusobnog otvaranja granica, stvaranja putnog koridora - ili „putnog balona“ - između dviju država, prenosi Si-En-En.

Obje zemlјe su skoro u potpunosti zatvorile svoje granice za strane državljane u martu, što je nanijelo veliki udarac njihovom turizmu. Ali, s obzirom da su obje zemlje uspješno stavile pod kontrolu epidemiju novog koronavirusa (SARS-CoV-2), sada političari govore o tome kada bi mogli otvoriti granice jedni prema drugima.

Ostaje nejasno kada bi ovaj „balon“ mogao da postane stvarnost, jer trenutno obje zemlјe još uvijek imaju interna ograničenja putovanja, a svi međunarodni dolasci podliježu 14-dnevnom karantinu. Međutim, stručnjaci iz putničke industrije kažu da će avgust biti mjesec u kojem će navedeni koridor biti uspostavljen, vjerovatno u vrijeme skijaške sezone na Novom Zelandu i školskih praznika u septembru.

Iako  dvije zemlјe razdvaja oko 2.000 km mora, Australija i Novi Zeland imaju jedan od najbližih bilateralnih odnosa na svijetu. Nosioci australijskog pasoša mogu putovati i raditi bez viza na Novom Zelandu u nedogled, i obrnuto. Takođe, dvije države daju veliki doprinos međusobnom turizmu, s obzirom da Australci čine skoro 40% međunarodnih dolazaka na Novi Zeland, te oko 24% ukupnih prihoda od troškova međunarodnih posjetilaca Novog Zelanda. U Australiji, Novozelanđani čine oko 15% međunarodnih posjeta, a samo oko 6% prihoda od troškova koje ostvare međunarodni posjetioci.

Potencijalni putni koridor za Australiju i Novi Zeland mogao bi biti model za ostatak svijeta, kažu Sajmon Roberts, predstavnik turizma Novog Zelanda, i Sajmon Vestvej, izvršni direktor Savjeta za turizam Australije.

Kao i druge zemlјe širom svijeta, Novi Zeland i Australija moraće da paze kako ne bi doveli do drugog talasa zaraze COVID-19, jer bi to moglo ugroziti njihov imidž kod međunarodnih turista, koji ove zemlјe vide kao čista, pouzdana mjesta.

 

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog