Svijet

U Francuskoj prvi slučaj koronavirusa zabilježen još u decembru prošle godine

Pacijent koji se 27. decembra liječio u bolnici u Parizu zbog sumnje na upalu pluća zapravo je imao koronavirus, rekao je njegov ljekar. Pacijent, koji se nakon toga oporavio, rekao je da nema pojma kako se zarazio jer nije putovao u inostranstvo.

To znači da je virus možda stigao u Evropu gotovo mjesec dana ranije nego što se mislilo.

Znati ko je prvi slučaj, ključno je za razumijevanje načina na koji se virus proširio.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da je moguće iznijeti više ranih slučajeva, a portparol Christian Lindmeier pozvao je zemlje da provjere evidenciju o sličnim slučajevima kako bi stekli jasniju sliku izbijanja pandemije.

Francusko ministarstvo zdravlja reklo je BBC-u da je vlada dobila potvrdu o tom slučaju i da će razmotriti daljnje istrage ako se pokaže neophodnim.

Francuska nije jedina zemlja u kojoj ispitivanja ukazuju na ranije zabilježene slučajeve pojave koronavirusa. Prije dvije sedmice, obdukcija obavljena u Kaliforniji, otkrila je da je prva smrt povezana sa koronavirusom u SAD-u bila gotovo mjesec dana ranije nego što se mislilo.

Dr Cohen, šef hitne medicine u bolnicama Avicenne i Jean-Verdier u blizini Pariza, rekao je da je pacijent 43-godišnji muškarac iz Bobignyja, sjeveroistočno od Pariza.

On je rekao da je pacijent morao biti zaražen između 14. i 22. decembra, jer simptomi koronavirusa trebaju da se pojave između pet i 14 dana.

Pacijent Amirouche Hammar primljena je u bolnicu 27. decembra. Imao je suvi kašalj, temperaturu i otežano disanje - simptomi koji će kasnije postati poznati kao glavni pokazatelji koronavirusa.

Hammar je rekao francuskom emiteru BFMTV da nije napuštao Francusku prije nego što se razbolio. Doktor Cohen je rekao da dok se dvoje pacijentove djece takođe razbolilo, njegova supruga nije pokazivala nikakve simptome.

No, dr Cohen je istakao da je pacijentova supruga radila u supermarketu blizu aerodroma Charles de Gaulle i da je mogla stupiti u kontakt s ljudima koji su nedavno stigli iz Kine. 

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog