SARS-CoV-2

Izraelski i holandski naučnici razvili antitijela koja mogu blokirati koronavirusnu infekciju

Naučnici pozdravljaju "prvi korak" prema razvoju antitijela za liječenje ili sprječavanje koronavirusa

Odvojene studije u Izraelu i Holandiji tvrde da su stvorili antitijela koja mogu blokirati koronavirusnu infekciju, što će ubuduće postati veoma značajno u liječenju dok se ne pronađe vakcina protiv koronavirusa, piše Gardijan.

Tim naučnika pod vodstvom Holandije rekao je da su uspjeli zaustaviti infekciju u laboratoriji. Istovremeno, izraelski ministar odbrane najavio je da je u državnom istraživačkom centru razvijeno antitijelo za koje se tvrdi da može „neutralizovati [koronavirus] u tijelima prenosnika“. Ipak, nije jasno je li antitijelo testirano na ljudima.

Oba napora, koji su u početnoj fazi, nadaju se da će na kraju liječiti ili spriječiti razvoj respiratorne bolesti Kovid-19 uzrokovane koronavirusom i zaustaviti širenje pandemije.

„Takvo neutralizujuće antitijelo može potencijalno izmijeniti tok infekcije kod inficiranog domaćina, podržati uklanjanje virusa ili zaštititi neinficiranu osobu koja je izložena virusu“, rekao je Berend-Jan Boš sa Univerziteta Utreht u Holandiji.

U istraživanju, objavljenom u časopisu "Nature Communications", objavljenom u ponedjeljak, posmatrana su antitijela razvijena za borbu protiv epidemije Sars 2002-04, koja su takođe uzrokovana koronavirusom. Kazali su da su identifikovali jedno antitijelo koje je takođe bilo efikasno protiv trenutnog virusa, službeno nazvanog Sars-CoV-2.

Naučnici sa Univerziteta Utreht, Medicinskog centra Erasmus i svjetske biofarmaceutske kompanije Harbor BioMed (HBM) opisali su to kao "početni korak ka razvoju potpuno ljudskog antitijela za liječenje ili sprječavanje Kovid-19".

"Ovo je revolucionarno istraživanje", rekao je Jingsong Vang, direktor HBM-a. Ali dodao je: "Potrebno je mnogo više rada da bi se procijenilo da li ovo antitijelo može zaštititi ili smanjiti ozbiljnost bolesti kod ljudi."

Studiju je s oprezom dočekalo nekoliko stručnjaka.

Džejn Osborn, predsjedavajuća britanskog udruženja za bioindustriju (BIA) koja je prošle godine dobila OBE za svoje istraživanje antitijela, rekla je da bi ovo istraživanje moglo biti vrijedan dio budućeg arsenala mogućnosti razvoja.

 

Frontal/D.S.
 
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog