FOTO

Fotografi Rojtersa osvojili Pulicera za najbolju fotografiju, za snimak protesta u Hong Kongu (FOTO)

Fotografija snimljena 2. septembra prošle godine usred nasilnih protesta u Hong Kongu koji su trajali više od šest mjeseci, dio je serije slika Rojtersovog tima fotografa koji su ove sedmice osvojili Pulicerovu nagradu za najbolju fotografiju.

Fotografija prikazuje mladu ženu koja leži na cesti pritisnuta policijskim štitom, a koja uzvikuje svoje ime i doziva prijatelje da joj pomognu.

Fotografije prikazuju bulevare prepune demonstranata do krupnih obračuna između pobunjenih kineskih demonstranata i policije koja pokušava uspostaviti red. Pobjedničke fotografije prikazuju i nasilne sukobe demonstranata sa vlastima u Hong Kongu, uključujući slike snimljene usred sukoba sa suzavacem, gumenim mecima i ciglama.

Za Tajrona Siua, fotografa Rojtersa iz Hong Konga, koji je pratio ovu priču bio je vrlo ličan.

"Istovremeno, moram ostati miran usred intenzivne atmosfere kako bih obavljao svoju dužnost fotoreportera, pomažući stranim kolegama da se izbore i riješe situaciju koja se brzo mijenja", podsjetio je.

Siu je napravio fotografiju žene koju su pritisli policajci štitom i uprkos tome što je mjesecima proveo na ulicama grada koji nalikuju ratnoj zoni, to mu ostaje u sjećanju.

"Emocije koje su joj se pokazale na licu bile su tako snažne i upečatljive da su ostavile trajno sjećanje", rekao je.

Pulicerove nagrade, najprestižnija nagrada u američkom novinarstvu, dodeljuju se od 1917, kada ih je, svojim testamentom, uspostavio izdavač Džozef Pulicer.

Prije pandemije virusa korona, nagrade su se saopštavale na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Ove godine, Dejna Kenedi objavila je vijest putem video linka, iz svoje dnevne sobe. 

“Ironično, ove nagrade su prvi put dodijeljene u junu 1917, manje od godinu dana prije izbijanja pandemije španskog gripa 1918”, rekla je Kenedi. “U vrijeme ogromne neizvjesnosti, jedno je sigurno – novinarstvo nikada ne prestaje.”

Kompletnu listu dobitnika Pulicera pogledajte OVDJE

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog