SARS-CoV-2

SZO: Drugi smrtonosniji talas koronavirusa mogao bi pogoditi Evropu ove zime

Najviši evropski zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorava da bi drugi talas mogao da se poklopi s epidemijama drugih zaraznih bolesti.

Evropske zemlje trebale bi se pripremiti za smrtonosni drugi talas koronavirusnih infekcija jer pandemija nije gotova, rekao je najviši zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije u Evropi, prenosi Gardijan.

U ekskluzivnom intervjuu za Telegraf, dr Hans Kluge, direktor za evropsku regiju SZO-a, uputio je oštro upozorenje zemljama koje su počele da popuštaju s mjerama ograničavanja, rekavši da je sada "vrijeme za pripreme, a ne za proslavu".

Dr Kluge je naglasio da, kako je broj slučajeva Kovid-19 u zemljama kao što su Velika Britanija, Francuska i Italija počeo da pada, to ne znači da se pandemija privodi kraju. Epicentar evropske epidemije sada je na istoku, a broj slučajeva raste u Rusiji, Ukrajini, Bjelorusiji i Kazahstanu, upozorio je.

On je kazao i da bi zemlje trebale iskoristiti trenutni period za izgradnju kapaciteta u bolnicama i za jačanje sistema javnog zdravstva.

"Singapur i Japan rano su shvatili da ovo nije vrijeme za slavlje, da je vrijeme za pripreme. To rade skandinavske zemlje - ne isključuju drugi talas, ali nadaju se da će biti lokalizovan i da mogu brzo reagovati", rekao je dr Kluge.

Upozorio je i na stvarne rizike drugog talasa.

"Vrlo sam zabrinut zbog dvostrukog talasa - na jesen bismo mogli imati drugi talas Kovida i još jedan sezonski grip ili ospice. Prije dvije godine imali smo 500.000 djece koja nisu nikako primili vakcinu protiv ospica."


Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog