Nauka

Зелени снег је могућ и има га на Антарктику (ВИДЕО)

Зелени снег настао цветањем алги на Антарктику вероватно ће се ширити како температуре буду расле, што је последица климатских промена, рекли су истраживачи, након што су направили прву мапу тих организама и њихових кретања.

Сателитски подаци прикупљени између 2017. и 2019. године, у комбинацији с мерењима на терену током два лета на Антарктику, омогућили су научницима да пресликавају микроскопске алге док цветају преко снега.

„Више температуре могле би да створе више окружења погодних за живот алги, којима треба влажан снег“, рекли су истраживачи.

Како се наводи у студији објављеној у часопису „Нејчр комјуникејшн“, зелена снежна алга је микроскопска ако се мери појединачно, али када организми истовремено расту, снег постаје јарко зелен и може се уочити чак из свемира, рекли су истраживачи.

Плоче зелене снежне алге могу се наћи дуж обале Антарктика, обично у „топлијим“ пределима, где су просечне температуре нешто изнад нула степени током летњих месеци на јужној хемисфери од новембра до фебруара.

Према речима истраживача, Антарктик је део региона који је доживео најбрже загревање у другој половини прошлог века.

У фебруару су забележене необично високе температуре, док је деветодневни топлотни талас спалио северни врх континента раније ове године.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog