Republika Srpska

"Prirodno bilje" iz Banjaluke prvi izvoznik organske industrijske konoplje

Uz podršku Sweden/USAID FARMA II projekta, BiH proizvođači ljekovitog i aromatičnog bilja obezbjeđuju stabilno snabdijevanje repromaterijalom domaćoj farmaceutskoj industriji.

Upravo smo dobili odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počnemo uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju, kaže Nedeljko Kusturić, vlasnik Prirodnog bilja (d.o.o.) iz Banja Luke.

Ovo je odlična vijest jer smo već našli kupca za naš proizvod iz Njemačke, tačnije iz Frankfurta. Industrijska konoplja je nova kultura za nas, i za BiH uopšte, tako da sam jako uzbuđen što se sve ovo dešava. naglašava Nedeljko.

Prirodno bilje je osnovano 1996., i od tada se neprekidno razvija.

Na 80 hektara zemljišta oni trenutno proizvode više od 150 tona ljekovitog i aromatičnog bilja, uglavnom kamilicu, mentu, bosiljak, neven i matičnjak.

Od 150 tona sušenog bilja, 80 odsto Prirodno bilje prodaje domaćim farmaceutskim firmama. Dodatnih deset odsto prodaje farmaceutskim firmama u inostranstvu, a preostalih deset koristi za proizvodnju biljnih čajeva koje izvozi u Italiju, ali ih takođe prodaje i u BiH.

Sa dodatnih šest stalno zaposlenih radnika, tri žene i tri muškarca, svi mlađi od 35, i mnogobrojnim sezonskim radnicima, Nedeljko se nada da će nastaviti povećavati broj farmera sa kojima sarađuje. On želi da prvi projekat plantažne proizvodnje industrijske konoplje bude uvod u organizovanu proizvodnju ove kulture u Bosni i Hercegovini i da se proizvodnja i izvoz industrijske konoplje značajno povećaju u budućnosti.



Izvor: indikator.ba
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog