Kultura

Код куће је најбоље

Ја сам професор Биљана Самарџић са Универзитета у Источном Сарајеву. Бавим се историјом српског језика, што значи да проучавам средњовјековне српске споменике „провлачећи“ их кроз све нивое језичке анализе.

Та наша културна баштина представља свјетионик нашег идентитета и културе на овим подручјима. Како сам ја одабрала овај позив и зашто?

Та одлука није била нимало лака ни једноставна. Људи су ми говорили да као одликаш упишем нешто што је перспективно, добро за одлазак у иностранство и слично. Ја сам послушала себе и своје срце. Ту сам и данас, у својој кући, сада  већ као професор и руководилац Катедре за србистику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. И обишла сам то иностранство – и са породицом и као професор.

Катедра за српски језик и књижевност има организовану наставу на првом, другом и трећем циклусу студија.  Њен статус данас и опстанак вишеструко је значајан. Нема Републике Српске без  српског језика и ћирилице – личне карте српског народа. Другим ријечима, Република Српска је СРПСКА, само ако у њој сачувамо основне идентитетске критеријуме српског народа. Свако ко упише овај студијски програм и заврши га биће „војник“ у одбрани нашег идентитета и Републике Српске. Материјалне ствари су пролазне, али историја памти само најхрабрије. Данас је храброст студирати српски језик, јер је он изложен нападима са свих страна. Зато и кажем да је студирање нациналних дисциплина данас и подвиг. Изузетно је лијепо и надахнуто бити дио те историје и проучавати како савремене токове и стање у српском језику и књижевности, тако и „завирити“ у нашу прошлост вођени Повељом Кулина бана, Мирослављевим јеванђељем, Горажданском штампаријом  и слично.  Тако ћемо и као народ опстати и сачувати свој идентитет у овим тешким временима. 

НАША КУЋА ЈЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА – ОСТАНИМО У КУЋИ УЗ ПОРОДИЦУ И СТУДИРАЈМО НА УНИВЕРЗИТЕТУ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ. ДОЂИТЕ НА ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ! ДОЂИТЕ НА КАТЕДРУ ЗА СРБИСТИКУ! ЧЕКАМО ВАС!

 

Проф. др Биљана Самарџић

Руководилац Катедре за србистику

на Филозофском факултету Пале

 

Фронтал

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog