Sport

Dan kada se Radivoj Korać "Žućko" preselio u legendu

Danas se navršava 51 godina od smrti Radivoja Koraća. Radivoj Korać je poginuo u saobraćajnoj nesreći 2. juna 1969, nedaleko od Sarajeva, u 31. godini, poslije utakmice između selekcija Jugoslavije i BiH, a postao je prvi sportista koji je sahranjen u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Predstavljamo vam šest stvari o legendarnom "Žućku".

Najbolji strijelac prvenstva sedam godina uzastopno

Korać je u karijeri igrao za OKK Beograd, belgijski Lijež i italijansku Padovu.

Sedam puta zaredom je bio najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije, a bio je poznat i po svom karakterističnom izvođenju slobodnih bacanja.

Poen do Vilta

"Žućko" je 1965. godine na utakmici Kupa evropskih šampiona, protiv švedskog Alvika, postigao 99 poena, a jedan mu je nedostajao da izjednači rekord Vilta Čemberlena.

Medalje sa reprezentacijom

Sa reprezentacijom je osvojio dvije srebrne medalje na Evropskim prvenstvima (1961, 1965), dvije na Svjetskim prvenstvima (1963, 1967) i Olimpijskim igrama 1968, kao i bronzanu medanju na Evropskom prvenstvu 1963. 

Ploče, "Bitlsi" i elektrotehnika

Radivoj Korać je studirao elektrotehniku, a bio je strastveni kolekcionar gramofonskih ploča.

Vjeruje se da je upravo on u Beograd donio prvu ploču "Bitlsa".

Radivoja Koraća u Rumi, Somboru, Nišu...

Ulice koje nose njegovo ime postoje u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Mladenovcu, Pančevu, Rumi i u rodnom Somboru.

Kup Radivoja Koraća 

Fiba je 1971. godine, u Koraćevu čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća, a pehar koji se dodjeljivao pobjedniku nazvan je "Žućkova levica".

Ovo evropsko takmičenje je ugašeno 2002, a tada je Košarkaški savez Srbije i Crne Gore promijenio ime svog nacionalnog kupa u Kup Radivoja Koraća.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog