Svijet

Završeno masovno testiranje u Vuhanu, nema novih slučajeva

Kineski Vuhan, grad u kojem su se pojavili prvi slučajevi virusa korona, što je kasnije preraslo u pandemiju, nije prijavio nijedan novi slučaj kovida-19, ali pronađeno je 300 asimptomatskih nosilaca nakon što je grad testirao većinu od svojih ukupno 11 miliona stanovnika, objavili su danas gradski zvaničnici.

Vlasti su pokrenule ambicioznu kampanju testiranja širom grada 14. maja i time je pokriveno 9,9 miliona ljudi, nakon što je niz novih slučajeva izazvao strah od drugog talasa zaraze. Međutim, u kampanji koja je trajala do 1. juna nisu pronađeni novi slučajevi kovida-19, bolesti koju izaziva virus korona, rekli su zvaničnici novinarima.

Prema njihovim riječima, otkriveno je da asimptomatski prijenosnici nisu zarazni, budući da nisu ostajali tragovi virusa na stvarima koje je koristilo tih 300 ljudi, poput njihovih maski, četkica za zube i mobilnih telefona ili kvaki na vratima i dugmadi na liftovima koje su dirali.

Kina ne računa asimptomatske prenosnike - ljude koji su zaraženi virusom, ali ne iskazuju simptome bolesti - kao zaražene slučajeve.

Vuhan je bio grad najteže pogođen virusom korona od svih kineskih gradova

Grad, koji se nalazi u centralnoj Kini i glavni grad provincije Hubej stavljen je u karantin 23. januara. Karantin je ukinut 8. aprila. Vuhan je od svih drugih gradova u Kini bio najsnažnije pogođen i računa se da se u njemu dogodila većina od ukupno 4634 smrtna slučaja i ukupno od 83.022 slučaja zaraze koji su prijavljeni u kontinentalnoj Kini.

Testiranje cijelog grada koštalo je 900 miliona juana (126 miliona dolara).

 

Izvor: nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog