Sport

Preminuo Nusret Čerkić: Odlazak velike legende Veleža, Mostara i bh. fudbala

U Mostaru je juče nakon duge i teške bolesti u 81. godini umro nekadašnji fudbaler Veleža Nusret Čerkić Dajdža, čovjek koji za života stekao status legende ne samo u rodnom gradu već i širom bivše Jugoslavije.

Nusret Čerkić bio je legendarno desno krilo Veleža 60-tih. U periodu od 1959. do 1969. godine odigrao je 150 prvenstvenih utakmica za voljeni klub.

Takođe, igrao je u slavnoj generaciji FK Sarajeva, ali i za belgijski prvoligaški klub Gent.

Novinari su zabilježili da je  imao najjači udarac u Jugoslaviji, zbog čega su ga prozvali Bombarderom. 

S timom "Rođenih" redovno je zabijao golove Crvenoj zvezdi, Partizanu, Hajduku i Dinamu. 

Zbog njegovog gola u posljednjoj sekundi utakmice 1962. godine, Zvezda je izgubila šampionsku titulu, zbog čega mu je Partizan poslao 1.000 čestitki, jer su oni u toj sezoni, zahvaljujući Zvezdinom porazu, odnijeli titulu prvaka bivše Jugoslavije, pisao je svojevremeno "Avazov Sport".

U Veležu je igrao do 1964. godine, a potom je otišao u FK Sarajevo, gdje je nastupao jednu sezonu.


"Sa mnom su igrali Muftić, Fazlagić, Vujović, Crnogorac, Biogradlić, Prljača, Mušović, Blažević i Hase, koji me veoma volio. Zvao me Liska, kolegama bi govorio: "Loptu samo gurnite Liski, a onda će sigurno biti gol". U Sarajevu sam prvi put shvatio značaj derbija. Nikad neću zaboraviti riječi kapitena Biogradlića: "Upamtite, Sarajevo može biti prvak države, a može i ispasti iz lige, ali Želju uvijek treba pobijediti, jer ta nam je pobjeda najvažnija", govorio se Čerkić za sarajevski list. 

Iz Sarajeva se ponovo vratio u matični klub Velež, gdje se zadržao do 1967., kada je otišao u belgijski prvoligaški klub Gent. Po povratku iz inostranstva još je kratko nastupao za matični klub, a potom se oprostio od aktivnog igranja.

No, do kraja života je ostao vezan za Velež i fudbal.

Mostarci, ali i oni koji su dio života proveli u gradu na Neretvi prepoznavali su ga po njegovoj vedrini, toplini i osmijehu. Njega ćemo zauvijek pamtiti.

Osim po uspješnoj sportskoj karijeri, Čerkića će se u Mostaru sjećati i kao velikog sevdalije. Glas po kojem se pročuo, naslijedio je od svoje majke Fatke... Za PGP je snimio i gramofonsku ploču divnih mostarskih sevdalinki.


Nusret Čerkić - Facebook

"Oj Mostaru, moj Beharu", "Što li mi se Radobolja muti", pjevao je Dajdža.

Nastupao je i pred bivšim predsjednikom SIV-a Džemalom Bijedićem, "koji ga je mnogo volio".

Avdo Kalajdžić, nekadašnja zvijezda mostarskog Veleža i trener mostarskog kluba, oprostio se sinoć od popularnog Dajdže.

"Rahmet mu finoj duši. Legenda Mostara, ribar, šaljivđija, šeret, veseljak, duša od čovjeka, pjevao kao slavuj, snimio čak i ploču. Raja nezaboravna. Čovjek koji je ostavio veliki trag u našem Veležu. Hvala ti Dajđi za sve. Za trenutke što sam ih s tobom proveo. Bilo mi je čast poznavati te i imati te za prijatelja, učitelja kolegu i druga. Neka ti je lahka zemlja Dajdža a Cunoj, Deniju i Japiji, kao i familiji iskreno saučešće", napisao je Kalajdžić.

 

Izvor: radiosarajevo.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog