Vijesti

Мигрантски камп шире на приватно земљиште?

У близини мигрантског кампа у Липи, надомак Босанског Петровца, у уторак, у пет до 12, биће одржан скуп подршке у организацији Удружења “Повратници” са којег ће бити упозорено да је потребан далеко озбиљнији ангажман како би та криза и мигранти били држани под контролом.

У том српском селу, које је удаљено од Бихаћа око 30 километара и на рубу је општине Босански Петровац, од половине априла смјештено је неколико стотина миграната које су склоњени са бихаћких улица и из тамошњих прихватних центара.

Камп, како тврде мјештани, није адекватно ни обезбијеђен, тако да мигранти сваки дан бјеже, а то је био само један од разлога због чега су “Повратници” одлучили да организују потписивање петиције коју су подржали бројни становници, не само у Босанском Петровцу већ и у осталим локалним заједницама у Унско-санском кантону (УСК) који је дуже од двије године на најјачем удару оних који бјеже из Африке и Азије.

Предсједник овог удружења Немања Давидовић потврдио је за “Глас Српске” да резултати петиције показују да је готово половина становника Босанског Петровца, односно сви у руралним подручјима рекли да не желе мигранте у оваквом обиму и на овакав начин како се сада дешава.

- То ћемо апострофирати у Липи у уторак, посебно јер имамо информацију да се камп шири на приватну земљу чији власници нису дали дозволу за то. Јавност ће чути доста примјера о кршењу наших права. Ово прелази сваку мјеру. Замислите да имате буре од 2.000 литара и сваки дан досипате у њега 200, 300 литара. Тако је нама са мигрантима. Имамо капацитете за 2.000, а има их 10.000 у кантону - рекао је Давидовић.

На скупу у Липи би требало да се појаве и српски представници у неким од институција власти у ФБиХ, а Давидовић је подсјетио да је циљ петиције и био очување локалног становништва у мигрантској кризи.

- Ширење кампа још није почело, али је у плану. Проблем са мигрантима сигурно неће бити ријешен ни у наредних пет година. Ово што радимо јесте да тај проблем буде стављен у одређену путању, тако да ми будемо диригенти, а не мигранти - закључио је Давидовић.

У понуђеној петицији изнесено је пет захтјева. Први је да мигрантима буде забрањен улаз у кантон, било да долазе неким од превозних средстава или пјешке, а други да камп у Липи буде хитно ограђен како би се спријечило да они које ту измјесте бјеже и слободно шетају градом. Затражено је и да на овој локацији буду ангажоване Оружане снаге БиХ на пословима обезбјеђења кампа, али и хитно измјештање ван граница кантона оних миграната који се не налазе у мигрантским камповима у УСК.

Посљедњи захтјев се односио на провјеру и утврђивање одговорности за издавање лажних виза држављанима Пакистана.

Страх

Српски повратници у Босанском Петровцу све више страхују за живот јер у њиховим селима није било никада толико миграната као посљедњих дана. Неријетко се дешава да их домаћини затичу у својим кућама, због чега траже да се надлежни у БиХ договоре о заустављању мигрантске кризе прије него што буде касно.


Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog