Zanimljivosti

Misterija duga 34 godine, još uvijek se traga za ubicom evropskog premijera

Prije više od 30 godina, premijer Švedske Olof Palme izašao je sa suprugom u kino. Kontroverzan i otvoren kod kuće i u inostranstvu, Ulof Palme bio je tada u drugom mandatu kao lider zemlje. Međutim, i dalje je insistirao da živi normalnim životom koliko je to moguće, i često je bio bez policijske zaštite, kao i te noći.

Vraćajući se kući sa svojom suprugom Lizbet 28. februara 1986. godine., premijer je upucan u leđa. Bio je mrtav prije nego što je pao na zemlju.

Ubica nikada nije pronađen, iako se atentat dogodio u jednoj od najprometnijih ulica u Švedskoj, a više od 10-ak svjedoka reklo je da je vidjelo visokog muškarca kako puca prije nego što je pobjegao sa lica mjesta, prenosi BBC.

Švedsko tužilaštvo 34 godine kasnije saopštilo je da će predstaviti zaključke kriminalistične istrage na konferenciji za novinare u sredu ujutru.

Ubistvo koje decenijama muči zemlju

Nije poznato da li će iko biti optužen ili će biti identifikovan novi optuženi. Međutim, postoji nada da je policija najzad blizu rješenja slučaja ubistva koje je decenijama mučilo zemlju i izazvalo brojne teorije zavjere.

Martin Palme, Ulofov sin i jedan od posljednjih ljudi koji ga je vidio živog, rekao je ranije ove godine da policija "ima dokaze koje još uvijek ne želi da objelodani".

On misli da to vjerovatno ima veze sa oružjem kojim je počinjeno ubistvo, a koje još uvijek nije pronađeno.

Ko je bio Olof Palme?

Olof Palme rođen je 1927. godine u porodici sa aristokratskim vezama, a Socijaldemokratskoj stranci pridružio se 1949. godine, nakon čega je postao lider stranke i Švedske 1969.

Tokom svog premijerskog mandata Palme je povećao snagu sindikata, uveliko proširio zdravstvenu zaštitu i socijalnu državu, uklonio sva formalna politička ovlašćenja iz monarhije i mnogo uložio u obrazovanje.

Jedna od vitalnih reformi jeste stvaranje jaslica i predškolskih ustanova koje će ženama omogućiti da prvi put postanu radna snaga i poboljšaju rodnu ravnopravnost u Švedskoj.

Takođe je bio snažan glas u međunarodnim poslovima, kritikujući i SAD i Sovjetski Savez. Palme se strastveno usprotivio invaziji SSSR-a na Čehoslovačku 1968., a 1972. uporedio je američko bombardovanje Sjevernog Vijetnama sa nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata - što je navelo kratko zamrzavanje odnosa između Vašingtona i Stokholma.

Ko je mogao da ubije premijera?

Policija je 1988. godine uhapsila Kristera Petersona, koji je 1970. na ulici ubio muškarca bez razloga i odgovarao je opisu osumnjičenog koji je ubio premijera.

Tokom policijskog ispitivanja, Lizbet je identifikovala Petersona kao ubicu. Osuđen je na doživotni zatvor 1989. godine. Međutim, njegov advokat odmah je uložio žalbu, a bez motiva i oružja sud ga je pustio poslije tri mjeseca kazne i dobio je kompenzaciju od 50.000 dolara. Umro je 2004. kao slobodan čovjek.

 

Izvor: oslobodjenje.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog