Zanimljivosti

Revolucionarni vizionarski umjetnik koji pravi skulpture od papira (VIDEO)

Skulpture 56-godišnjeg kubanskog umjetnika Feliksa Sempera izrađene su od hrpe papira zalijepljenih zajedno i pažljivo oblikovanih i oslikanih kako bi izgledale kao stvarne.

Kada prvi put pogledate umjetnička djela Feliksa Sempera, oni izgledaju kao da su izrađeni od kamena ili drveta. Neke od njegovih skulptura izgledaju toliko stvarno, čak biste mogli doći u iskušenje da gricnete krišku torte ili hamburgera ili popijete Kolu iz limenke koju je umjetnik stvorio, piše "NDTV".

Ali u stvarnosti su Semperove skulpture napravljene od hrpe papira zalijepljenih zajedno i pažljivo oblikovanih i oslikanih kako bi izgledale kao prave. Rad ovog samoukog 56-godišnjeg umjetnika u posljednje vrijeme izaziva veliku pažnju na društvenim mrežama.

Objašnjavajući kako obično stvara svoje rastezljive umjetničke skulpture, veliki hit na društvenim mrežama, Semper kaže da započinje lijepljenjem listova papira - veće skulpture zahtijevaju i do 7000 listova papira. Pomoću brusnog papira, on pažljivo izrezuje papirni blok u željeni oblik. Proces se na kraju završava mukotrpnim oslikavanjem papirne skulpture, s neverovatnom pažnjom prema detaljima.

Proces može trajati od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, zavisno od veličine skulpture.

Prvu samostalnu izložbu imao je u Njujorku 2018. godine, a izlagao je svoje radove i širom SAD-a, Barseloni i Kini.

Semper je revolucionarni vizionarski umjetnik u svakom pogledu, koristeći papir i druge materijale; on je transformisao i redefinisao skulpturu onako kako je znamo.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog