FOTO

Kineski umjetnik Van Junfeng pretvara smeće u visoku modu (FOTO)

Dva para prašnjavih, pastelno-narandžastih klizaljki. Lobanja od ovna. Nekoliko metara zapetljanog, jarko crvenog užeta. Ovo nisu vrsta predmeta koje ćete naći u velikim modnim kućama Evrope ili na sjevernim američkim modnim pistama.

Ali, za nekonvencionalnog kineskog dizajnera i performansnog umjetnika Van Junfenga savršeni su, piše Si-En-En.

Iz svog malog stana u istočnom Pekingu, Van pravi modu koju samo on nosi.

Njegove karakteristične haljine izrađene su od odbačenih predmeta, ogrnute oko tijela i fotografisane kako bi poslale poruku o razornoj snazi ljudske prehrane.

"Izrađujem odjeću radi podizanja svijesti o okolini, to je umjetnost performansi. Naravno, tu odjeću ne možete nositi u svakodnevnom životu, to je poruka za zaštitu okoline", kazao je.

U svojoj posljednjoj seriji fotografija "Zaštita okeana" Van se pojavljuje zapetljan u mreže i plastični otpad, a njegovi mučeni izrazi lica osmišljeni su da prikažu bol zarobljenih, okeanskih životinja.

"Želim rekonstruisati prizore tih životinja koje se bore prije njihove smrti, uzrokovane zagađenjem okeana", rekao je.

Van je odrastao u malom živopisnom gradu na istoku područja Fushun, gradu koji ima više od 2 miliona ljudi na sjeveroistoku provincije Liaoning.

Ljubav prema umjetnosti naslijedio je od svog oca Van Luna, koji je bio izvođač u lokalnom pozorištu "errenzhuan", vrsta kineske opere sa sjeveroistoka zemlje, koju izvode dvije osobe.

 

Frontal/D.S.

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog