Kultura

Преминуо режисер Игор Вук Торбица

Познати режисер Игор Вук Торбица (33) преминуо је у Ровињу, а вријеме и мјесто сахране биће објављени накнадно. Породица и пријатељи редитеља Игора Вука Торбице саопштили су да је познати редитељ преминуо јуче у Ровињу.

- Напустио нас је у 33. години Игор Вук Торбица, позоришни редитељ. Рођен у Дрвару, одрастао у Ровињу, школовао се и живео и радио у Београду, као и у многим најзначајнијим позориштима широм региона. У граду који је волео и одабрао, направио је неке од својих најбољих представа, као и у Загребу, Љубљани, Новом Саду, Ријеци, Сомбору, Битољу - наводи се у саопштењу породице и пријатеља редитеља.
 
Игор Вук Торбица рођен је у Дрвару 1987. године.
 
Дипломирао је на Факултету драмских уметности 2013. године, у Београду, у класи професорке Алисе Стојановић. Као најбољи студент позоришне режије у генерацији, добитник је награде "Хуго Клајн".
 
На трећој години студија, његова испитна представа "Покојник" добила је главну награду фестивала "Студио фест" и бива уврштена у редовни репертоар Југословенског драмског позоришта.
 
Режирао је "Царство мрака" Лава Толстоја /Народно позориште у Београду/, "Разбијени врч" Хајнриха фон Клајста /Југословенско драмско позориште/, Молијереовог "Дон Жуана" /Народно позориште "Тоша Јовановић" из Зрењанина/, "Хинкемана" Ернста Толера /Загребачко казалиште младих, Загреб/, "Приче из Бечке шуме" Едена фон Хорвата /Градско драмско казалиште "Гавела"/.
 
На Југословенском позоришном фестивалу Без превода у Ужицу 2016. године, Торбица је добио награду "Ардалион" за најбољу режију за "Хинкемана", која је уједно проглашена и за најбољу представу фестивала.
 
За поставку истог комада награђен је и на 31. фестивалу Гавелине вечери.
 
"Хинкеман" је овјенчан и Наградом хрватског глумишта за најбољу драмску представу у цјелини на 24. међународном фестивалу малих сцена у Ријеци добија чак четири признања жирија.
 
 
Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog