SARS-CoV-2

ММР вакцина спречава најгоре симптоме ковида 19?

Јача доза вакцине против малих богиња, заушки и рубеола (ММР) могла би да помогне у спречавању неких од најтежих симптома ковида 19, тврди тим научника из САД.

Познато је да ММР вакцина штити децу од више инфекција, а не само ова три вируса, јавља Си-ен-ен. Постоји и теорија да вакцина јача општи имунитет, поред тога што „тренира” тело да препознаје специфичне вирусе.

ММР вакцина је такозвана „жива” вакцина. У њој се налазе веома ослабљене верзије вируса малих богиња, заушки и рубеола како би се створио имунитет без разболевања.

Будући да користи читаве вирусе, та вакцина стимулише имуни одговор који је широк и превазилази производњу антитела, наводи се у саопштењу тима научника.

Клиничко испитивање ММР код високо ризичне популације може бити превентивна мера „ниског ризика-високе награде” за спасавање живота током пандемије ковида 19, саопштило су научници.

Напомињу да нема озбиљног ризика од давања вакцине већини људи, а тај приступ може бити посебно ефикасан у заштити здравствених радника.

 

Извор: Политика.рс

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog