SARS-CoV-2

SZO upozorava da Evropa bilježi porast broja zaraženih koronavirusom

Evropa bilježi porast broja zaraženih koronavirusom prvi put u posljednjih nekoliko mjeseci, a do toga dolazi nakon ublažavanja restriktivnih mjera, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Bi-Bi-Si.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge rekao je da je u 11 zemalja ubrzani prenos doveo do "vrlo značajnih povećanja slučajeva".

Više od 2,6 miliona slučajeva zaraženih koronavirusom prijavljeno je u evropskim zemljama i više od 195.000 preminulih. Prema mjerenju SZO, oko 20.000 novih slučajeva i 700 preminulih prijavljeno je na dnevnoj bazi. 

"Sedmicama sam govorio o riziku od ponovog izbijanja virusa dok zemlje ublažavaju mjere”, rekao je Kluge tokom virtualne konferencije za medije.

U nekoliko zemalja u Evropi, taj rizik je sada postao stvarnost, dodao je Kluge. 

On je naveo da su zemlje poput Poljske, Njemačke, Španije i Izraela veoma brzo reagovale na širenje virusa u školama, rudnicima i fabrikama za proizvodnju hrane, i da su ih doveli pod kontrolu brzim intervencijama. Uprkos svemu, Kluge je kazao da SZO očekuje da će se situacija u većini zemalja smiriti tokom ljeta, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

"Ali moramo se pripremiti za jesen, kada se Kovid-19 može sresti sa sezonskom gripom, upalom pluća i drugim bolestima", upozorio je Kluge.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li vlasti u BiH trebaju da nagrade građane koji se vakcinišu protiv kovida-19?

Rezultati ankete
Blog