Zanimljivosti

Tužna sudbina braće po kojoj je nastala čuvena bajka (FOTO)

Uz "Petra Pana" odrastale su mnoge generacije, a djeca širom planete su maštala o tome da sa njim "posjete zemlju Nedođiju". Ipak, druga strana ove bajke krije tužnu priču o dječacima koji su bili inspiracija za lik Petra Pana i njegovih “izgubljenih dječaka”.

Sinonim za vječnu mladost i odbijanje da se odraste je dječak u zelenom kostimu sa zašiljenom kapom iste boje, Petar Pan, koga je stvorio škotski autor Džejms Metju Bari. On je postao dio popularne kulture, a priča o njegovim avanturama igrana je i u pozorištu i na filmu. 

Ipak, manje je poznata činjenica da su autora za kreiranje lika “vječitog dečaka” inspirisali dječaci koji su stvarno postojali.

“Izgubljeni dečaci”

Džejms Metju Bari je dječake iz porodice Levelin Dejvis prvi put vidio 1897.  dok su se sa dadiljom šetali Kensington Gardensom u Londonu. Tada petogodišnji Džordž, godinu dana mlađi Džek i njihov novorođeni brat Piter su ga odmah očarali, tako da je počeo svakodnevno da ih viđa i postao blizak prijatelj porodice. Njihovi roditelji Artur i Silvija Levelin Dejvis, pored ova tri dječaka imali su još dva sina, Majkla i Nikolasa, poznatijeg kao Niko, piše Vintage News.

Lik Petra Pana se prvi put pojavio 1902. u Berijevom romanu “Mala bijela ptica” u poglavlju koje se zvalo “Petar Pan u Kensington Gardensu”. Ova priča je počela da se prikazuje na pozornici dvije godine kasnije kao komad “Petar Pan, dječak koji ne želi da odraste”. Predstava je dopunjena i pretvorena u roman “Petar Pan i Vendi” koji je objavljen 1911. u kojem su se pojavili i kapetan Kuka, “izgubljeni dječaci”, Vendina braća… 

Djeca su voljela “ujka Džima”, kako su zvali Barija, a on ih je zabavljao izmišljenim pričama, na kojima će kasnije bazirati avanture najpoznatijeg “vječitog dječaka”. 

Porodica slomljena nesrećama

Međutim, porodica Dejvis je 1907. godine doživjela prvu veliku tragediju, kada je otac dječaka Artur preminuo od raka kostiju. Autor Petra Pana je u to vrijeme mnogo pomogao Silviji, ali je i ona poslije tri godine oboljela od raka i preminula. 

Tako su dječaci ostali na čuvanje Bariju, koji je bio njihov gotovo jedini staratelj. On je u to vrijeme bio dobrostojeći književnik tako da je dječake finansijski izdržavao i obezbijedio im “krov nad glavom” dok se ne osamostale.


Porodica Bari

Iako su ostali bez roditelja, činilo se da je dječacima ipak obezbijeđen pristojan život pored porodičnog prijatelja koga su voljeli, ali je onda nova tragedija pogodila braću Levelin Dejvis. 

Od petorice braće četvorica su nesrećno nastradala 


Džordž i Džon Dejvis, dvojica najstarijih dječaka, Foto: Wikipedia/Kolaž

Najstariji Džordž se prijavio kao dobrovoljac u britanskoj vojsci za vrijeme Prvog svjetskog rata, a 1915. godine je izgubio život na bojištu u 21-oj godini.


Džordž Levelin Dejvis

Šest godina nakon ovoga nesrećno je stradao i Majkl Levelin Dejvis, utopivši se zajedno sa svojm najboljim prijateljom, za koga se pričalo i da mu je ljubavnik, na Oksfordu. Mnogi su smatrali da je upravo njegov lik bio najveća inspiracija za Petra Pana, pa tako i ne čudi što je njegovom smrću Bari bio posebno pogođen, a negdje je napisao da je “to na neki način kraj njega”. 

Džon Levelin Dejvis je preminuo 1959. godine u 65-oj godini, dok je njegov brat Piter izvršio samoubistvo sljedeće godine. On se cijeli život borio sa “identifikovanjem sa Petrom Panom” i činjenicom da su ga tako zvali gdje god se pojavio, tako da je podlegao pritisku i skočio pod voz.

Od petorice braće Dejvis najduže je poživio najmlađi Niko, koji je preminuo u 77. godini 1980. godine.

Džejms Metju Bari preminuo je od upale pluća 19. juna 1937. godine u 77. godini i u bolnici se odrekao autorskih prava na “Petra Pana”.

 

Izvor: istorijskizabavnik.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog