Region

Убједљива побједа ХДЗ-а на изборима у Хрватској

На парламентарним изборима у Хрватској, владајући ХДЗ премијера Андреја Пленковића остварио је убједљиву побједу, док је њихов највећи ривал, Рестарт коалиција предвођена СДП-ом, доживјела прави потоп.

Према подацима Државног изборног повјеренства, како преноси Тањуг, на основу обрађених 86 посто бирачких мјеста, ХДЗ с коалиционим партнерима у неким изборним јединицама - ХСЛС-ом и ХДС-ом, осваја 67 мандата заједно с три мандата која је добио у дијаспори, док Рестарт коалицији припада 41 мандат.

На трећем мјесту је Домовински покрет Мирослава Шкора са 16 мандата, а слиједе Мост са 8, Можемо 7, Странка с именом и презименом 2, Реформисти и ХНС по 1 мандат.

Још осам мандата у Сабору припада националним мањинама.

Пленковић: Овај резултат је огромна обавеза

Актуелни премијер и предсједник побједничког ХДЗ-а на парламентарним изборима у Хрватској, Андреј Пленковић, захвалио је синоћ свима који су гласали за ту странку и оцијенио да је демократија то када грађани искажу вољу у ком смијеру желе да иде држава.„Овај резултат обавезује. Имали смо тежак мандат пун искушења иза нас. А изазови пред нама су још већи. Такве околности захтијевају рад, елан, пожртвовност, знање, искуство”, рекао је Пленковић, који је међу чланством и симпатизерима дочека аплаузом и овацијама.

Он је казао да је „оваква подршка” за ХДЗ огромна обавеза и да ће о њој водити рачуна. „Хрватској су потребна рјешења и за привреду и за јавно здравље, јачање институција, људских и мањинских права”, рекао је он.

Хрватској, како је навео, треба влада која ће баштинити „нови модерни суверенизам”.„Ова побједа нам даје за право да будемо мало весели, опуштени. Сутра ујутро крећемо сви заједно као и до сада свим срцем да радимо за Хрватску”, закључио је Пленковић.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog