Svijet

U svijetu će 2100. biti dvije milijarde ljudi manje od predviđanja

Na zemlji će 2100. godine biti 8,8 milijardi ljudi, dvije milijarde manje od procjena UN, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje predviđa novu globalnu ravnotežu sila kao rezultat pada stopa fertiliteta i starenja stanovništva.

Do kraja vijeka u 183 od 195 zemalja, pod uslovom da nema navale migranata, zabilježiće se pad broja stanovnika ispod praga potrebnog za održavanje njegova broja, objavio je međunarodni tim naučnika u časopisu "Lancet".

U više od 20 zemalja, među kojima su i Japan, Španija, Italija, Tajland, Portugal, Južna Koreja i Poljska, taj će se broj barem prepoloviti.

I u Kini će se broj gotovo toliko smanjiti s 1,4 milijarde danas na 730 miliona za 80 godina.

Subsaharska Afrika će u tom periodu utrostručiti broj na oko tri milijarde ljudi, a samo stanovništvo Nigerije porašće na 800 miliona do 2100. godine, i biti drugo nakon Indije s 1,1 milijardom stanovnika.

"Ta predviđanja sugerišu dobre vijesti za okolinu, uz manje pritiska za proizvodnju hrane i manje emisije ugljen-dioksida, kao i značajne ekonomske prilike za dijelove Subsaharske Afrike", kaže rukovodilac istraživanja Kristofer Marej, direktor Instituta za zdravstvene procjene i mjerenja (IHME) pri Univerzitetu "Washington" za AFP.

"Većina zemalja izvan Afrike imaće manje radne snage i obrnute populacijske piramide što ima duboko negativne posljedice za ekonomiju", dodao je.

Za visoko razvijene zemlje u toj kategoriji najbolje rješenje za održavanje nivoa stanovništva i ekonomskog rasta biće fleksibilna imigraciona politika i društvena podrška porodicama koje žele imati djecu, zaključuje studija.

"Suočene s padom broja stanovnika postoji stvarna opasnost da neke zemlje razmotre ograničavanje pristupa zdravstvenim djelatnostima koje se bave reprodukcijom, što bi imalo potencijalno pogubne posljedice", upozorava Marej.

"Najvažnije je da slobode i prava žena budu na vrhu razvojne politike svake vlade", dodaje.

Socijalne i zdravstvene službe biće potrebno reformisati kako bi mogle brinuti za mnogo starije stanovništvo.

S padom stopa fertiliteta i rastom očekivanog životnog vijeka širom svijeta broj djece mlađe od pet godina smanjiće se više od 40 odsto, sa 681 miliona u 2017. na 401 milion u 2100. utvrdila je studija.

Na drugom kraju spektra 2,37 milijardi ljudi, više od četvrtine globalnog stanovništva, biće starije od 65 godina. Onih starijih od 80 biće umjesto današnjih 140 miliona - čak 866 miliona.

Snažan pad broja radnog stanovništva te odnos tog broja i neradnog stanovništva predstavljaće ogromni izazov za mnoge zemlje.

"Društva će se boriti da ekonomski napreduju s manjim brojem radnika i manjim poreskim prihodima", kaže profesor Štajn Emil Volset iz IHME-a.

Broj radno sposobnih u Kini pašće sa današnjih 950 miliona na nešto više od 350 miliona do kraja vijeka, što predstavlja pad od 62 odsto.

Pad toga broja u Indiji biće manje strm - sa 762 na 578 miliona.

U Nigeriji sa druge strane, radno stanovništvo porašće sa današnjih 86 miliona na više od 450 miliona u 2100.

Novi svijet i preraspodjela moći

Do 2050. BDP Kine premašiće onaj SAD, ali do 2100. pašće na drugo mjesto, predviđaju naučnici.

Indijski BDP skočiće na treće mjesto, a Japan, Njemačka, Francuska i Britanija ostaće među deset najvećih svjetskih ekonomija.

Brazil bi, prema predviđanjima, pao sa osmog na 13. mjesto, a Rusija s 10. na 14.

Istorijske sile Italija i Španija ispašće iz grupe 15 najjačih na 25. odnosno 28. mjesto.

Indonezija će postati 12. najveća svjetska ekonomija, a Nigerija, trenutno 28., postaće deseta svjetska sila.

"Do kraja vijeka svijeće biti multipolaran s Indijom, Nigerijom, Kinom i SAD kao dominantnim silama", kaže Ričard Horton, opisujući studiju kao obris "radikalnih promjena u geopolitičkoj moći".

Do sada UN, koji je predviđao 2030. 8,5 milijardi stanovnika, 2050. 9,7 milijardi i 2100. 10,9 milijardi stanovnika, imao je monopol u predviđanju kretanja rasta stanovništva.

Razlika između procjena UN i IHME-a počiva na razlikama u stopi plodnosti. Za održavanje broja stanovnika potrebno je da svaka žena u fertilnoj dobi rodi 2,1 djece.

"UN predviđa da će zemlje s niskim fertilitetom bilježiti rast stope prosječno na 1,8 djece po ženi", kaže Marej.

"Naša analiza sugeriše da će žene s poboljšavanjem svoga obrazovanja i većim pristupom zdravstvenim službama odabrati da imaju prosječno manje od 1,5 djece. Nastavak rasta svjetske populacije u ovom vijeku više nije najvjerovatniji trend svjetskog stanovništva", zaključuje on.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog