Republika Srpska

Највећа исплаћена плата у мају 30.876 марака

Док поједини радници у јеку епидемије остају без посла, други и те како добро зарађују, што показује и податак да је највећа плата исплаћена у мају у Републици Српској износила 30.876 КМ.

Листу десет највећих појединачних исплата мјесечних примања по основу радног односа у РС за мај предводи радник из Градишке који је запослен у стручним, научним и техничким дјелатностима.

Осталих девет на листи су Бањалучани и сви су, осим двојице, запослени у стручним, научним и техничким дјелатностима.

На другом мјесту налази се Бањалучанин који је добио плату за око 5.000 марака мању од свог колеге из Градишке, тачније у мају му је на рачун легло 25.242 КМ.

- На трећем и четвртом мјесту налазе се такође Бањалучани, којима је исплаћено 13.148, односно 12.074 марака плате у мају. Даље на листи је њихов суграђанин који је запослен у финансијским дјелатностима и дјелатностима осигурања, а чији је рачун у мају био богатији за 10.060 марака - казали су “Гласу Српске” у Пореској управи РС.

И преосталих пет мјеста припада Бањалучанима, чија плата варира од 7.579 до 7.988 марака.

Економисти у Српској истичу да ови подаци говоре да радници са највећим платама раде дефицитаран посао.

- Тај посао њиховом послодавцу очигледно доноси јако велику добит и он на основу тога проналази интерес да исплаћује тако високе плате.

Људи који имају велике плате не би требало да доживљавају подозрење у јавности ако ту своју плату зарађују на поштен и легалан начин - навео је извршни директор Удружења економиста РС “СЊОТ” Саша Грабовац и додао да можда и неки од оних који зарађују велики износ новца у јеку епидемији вируса корона дио издвајају и у хуманитарне сврхе.

Грабовац је навео да су можда они који се налазе на листи десет највећих исплаћених плата у РС запослени у једној или двије успјешне компаније.

- Ти радници са највећим платама налазе се на високософистицираним пословима, који њиховим послодавцима доносе велику добит. Таквих кадрова у РС је мало и све то доводи до тога да управо ти стручњаци имају јако високе плате - навео је Грабовац.

У РС је од почетка епидемије, тачније од 19. марта до 20. јула без посла остало око 9.000 радника, а у истом периоду запослено је око 7.500 особа.

Просјек

Према посљедњим подацима Завода за запошљавање РС, просјечна плата у Српској у јуну износила је 958 марака. Највиша просјечна нето плата у јуну од 1.434 КМ исплаћена је у подручју финансијске дјелатности и области осигурања, а најнижа од 657 КМ у грађевинарству.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog