Republika Srpska

Korona “vratila” kupce na zelene pijace

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u Republici Srpskoj u junu bila je 1,26 miliona KM, što je za 27,8 odsto više nego u maju, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najveći dio junskog prometa od 427.409 KM ostvaren je prodajom povrća, te 306.989 KM od prodaje voća.

Vrijednost prodaje povrća u junu veća je za 45,8 odsto, a voća za 24,8 odsto u odnosu na maj. Prodajom mlijeka i mlječnih proizvoda ostvarena je vrijednost od gotovo 150.000 KM, a živine i jaja više od 90.000 KM.

Agroekonomista duško Graković rekao je Srni da ne iznenađuju podaci o dvocifrenom procentualnom povećanju prodaje na pijacama u junu u odnosu na maj s obzirom na prispjeće sezonskih proizvoda, posebno poljoprivrede i voćarstva.

“Ono što se pokazuje kao trend to je pad ako se posmatra vrijednost prodaje po mjesecima u ovoj godini u odnosu na iste prošlogodišnje periode. To u ovom slučaju može biti iz dva razloga – prvi u pokazanoj promjeni ponašanja potrošača da svoje potrebe za proizvodima više zadovoljavaju u marketima i supermarketima u odnosu na pijace“, naveo je Graković.

On je dodao da drugi razlog može biti i pandemija virusa korona, gdje je zabilježen manji broj dolazaka lica sa ovih područija koja rade, ali i žive u inostranstvu i koji, takođe, učestvuju u kupovini na domaći pijacama prilikom svog boravka na ovim prostorima.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog