Intervju

ХО "Срби за Србе": Са ријечи на конкретна дјела помоћи је једини начин борбе против "бијеле куге"

Пуних 15 година људи окупљени око хуманитарне организације "Срби за Србе" несебично помажу угоженим српским породицама.

Од једне идеје настале на интернет форуму па до осмијеха на лицима преко 13 хиљада српске дјеце, организација "Срби за Србе" је стала чврсто уз свој слоган "Дјеца су наша будућност" и дала наду за боље сутра за преко 2 хиљаде породица.

ФРОНТАЛ: Хуманитарна организација „Срби за Србе“ постоји од 2005.  године.  Како је настала организација и који је циљ?

СЗС: Хуманитарна организација Срби за Србе настала је 2005. године превасходно као идеја наших људи из дијаспоре да се са конкретном помоћи помажу социјално-угрожене породице широм Балкана, а које имају много дјеце. Идеја се развила путем тада популарног интернет форума на страници „Serbian Cafe”. За оне млађе који вјероватно не знају, интернет форуми су претеча данашњих друштвеним мрежа на којима су се људи окупљали и дискутовали о разним темама. Идеја која се одржала до данас и која води и држи организацију на окупу је да сви пређемо са ријечи на конкретна дијела помоћи и да се са помоћи вишедјетним породицама на једини могући начин супротставимо „бијелој куги” која итекако пријети да наш народ избрише и са историјске и са географске мапе.

Након неколико успјешно проведених акција, организација је и формално регистрована прво у Србији, а затим су услиједиле и регистрације у осталим земљама тако да данас организација има званично регистроване огранке у десет земаља и то: у Србији, Републици Српској, Црној Гори, САД, Канади, Њемачкој, Швајцарској, Аустрији, Швадској и Норвешкој, а донације су током 2019. године стигле из преко 50 земаља широм свијета.

У првом плану организације је помоћ породицама које имају четворо и више дјеце и то је принцип којег се строго држимо. Изузетак представљају породице које живе на територији Косова и Метохије, Сјеверне Македоније, Федерације БиХ и Крајине и које су често безбједоносно угрожене и/или лишене великог броја права и помоћи, па тако и склоне исељавању са тих територија. У овим случајевим помажемо све породице које имају дјецу. Морамо да напоменемо и то да смо на почетку рада помагали искључиво породице које имају петоро и више дјеце. Како су донације расле, отварале су се могућности да помажемо и породице са мањим бројем дјеце. Тако да данас помажемо и породице са троје дјеце, али код којих је у питању самохрани родитељ или посебно тешка ситуација.

Поред помоћи породицама помагали смо и велики број институција и заједница за које смо сматрали да су од виталних интереса за останак и опстанак нашег народа. Тако смо помогли изградњу неколико фарми на Косову и Метохији, а неопходним медицинским апаратима породилиште у Косовској Митровици и сеоску амбуланту у селу Купиник, која је једина здравствена установа за старе и младе и том дијелу Баната. Такође, куповином комбија помогли смо дјечици из Сребренице да могу несметано да путују са културно-умјетничким друштвима на наступе и спортским секцијама на такмичења. По сличном принципу подржали смо и бројне друге пројекте.

Не смијемо заброавити и споменути нашу највећу акцију „Борба против поплава”, када смо помогли на стотине породица и више од хиљаду дјеце широм Србије и Републике Српске.

Иначе, од самог оснивања до данашњег дана организација је прикупила 5.000.000,00 евра донација и помогла преко 2.600 породица које броје преко 13.000 дјеце.

ФРОНТАЛ: Од оснивања организације па до данас, око идеје „Срби за Србе“ су се окупили млади људи. Да се и данас млади људи интересују за рад организације и да ли имате довољно волонтера?

СЗС: Млади људи се и дан данас у великом броју интересују за рад наше организације и можемо тако да кажемо да су млади покретачки мотор наше организације, прије свега млади између 20 и 30 година који у том периоду имају вишка слободног времена и енергије које треба усмјерити на прави начин, што покушавамо и да учинимо. Стога тренутно окупљамо чак неколико стотина младих, али и старијих волонтера. Ипак, волонтера није никада довољно па ћемо и овим путем позвати ваше читаоце да уколико су заинтересовани да се придруже раду наше организације да то могу да учине путем наше званичне фејсбук или инстаграм странице.

ФРОНТАЛ: Колико сте породица до сада помогли и да ли постоји нека акција помоћи која Вам је посебно остала у сјећању?

СЗС: Како смо и споменули, до сада смо успјели да помогнемо 2.600 породица, а у плану за 2020. годину је помоћ за преко 200 породица. Било би мало незахвално са наше стране од тог броја издвојити одређене породице. Зато бисмо ваше читаоце упутили да погледају нашу званичну интернет страницу гдје могу да нађу заиста инспиративне и невјероватне приче из свих дијелова гдје живи наш народ које су добиле сретан крај.

Споменућемо и то да је велики број породица након наше посјете и помоћи успио да добије неопходни вјетар у леђа и да стане на своје ноге. Многе породице су чак и постале наши редовни донатори или су се прикључиле раду наше организације. Такође, велики број волонтера који је учествовао у акцијама помоћи је остао у сталном контакту са породицама и дан данас се друже, обилазе и слично.

ФРОНТАЛ: Поред тога што организација помаже угоженим породицама, кроз Ваш рад се промовишу породичне вриједности, ћирилица, православље. Колико је тешко радити на промовисању тих вриједности данас на овим просторима?

СЗС: Поред породице која је стуб сваког друштва, па и српског, сасвим сигурно да су Православље и ћирилица још један од стубова нашег друштва, али и саставни и нераздвојиви дио нашег бића и до сада смо се итекако трудили да ове вриједности стављамо у први план. Као организација која окупља велики број људи, и чији глас допире на свим меридијанима, дужни смо да заузмемо одређене ставове по питањима за које сматрамо да су битна за опстанак српског народа, тако да се трудимо да у склопу нашег хуманитарног дјеловања промовишемо ствари које сматрамо да су исправне.

ФРОНТАЛ: Организација „Срби за Србе“ има представништва у свијету. Како сарађујете? Да ли већински дио донација долази из иностранства?

СЗС: Организација своје активности обавља преко 10 званично регистрованих огранака широм свијета. Иако тих 10 огранака формално-правно представља 10 различитих правних лица, огранци морају да раде строго усклађено, а финансије се воде и приказују консолидовано.

Без обзира на неко увријежено мишљење како већи донација нашем народу долази из иностранства, морамо да кажемо да највећи број донација последњих година долази из Србије. Разлог је једноставан, у Србији живи највећи број наших људи. Након Србије, слиједе САД и Канада у којима живи такође велики број Срба и гдје имамо заиста јаке тимове волонтера, те Република Српска. Ништа мање не заостају ни наши огранци у земаљама централне и сјеверне Европе, а који ће сасвим сигурно због велике емиграције у ове земље, у будућности доносити све већи број донација.

ФРОНТАЛ: На који начин долазите до породица којима је помоћ потребна?

СЗС: До породицаа долазимо на разноразне начине. Углавном нам се породице јављају путем интернет страница, а често нам и пријатељи, комшије или рођаци доставе податке. Како имамо разгранату мрежу волонтера, а и сарадњу са великим бројем свештеника и центара за социјални рад, те других хуманитарних организација често и од њих добијамо потребне податке.

Наша процедура је таква да водимо једну велику базу података о породицама у коју свакодневно уносимо нове породице до којих смо дошли. Почетком сваке године одабирамо породице које намјеравамо да помогнемо у току године и настојимо да их прво посјетимо и објавимо извјештај о посјети, након тога правимо кампању и на крају помажемо породице и објављујемо извјештај о испорученој помоћи са фотографијама уручене помоћи и скенираним рачунима за сваку утрошену марку.

А тренутно се у бази података налази више од 800 породица, од које многе већ годинама чекају на помоћ. Иако прилив донација расте из годину у годину, нажалост још увијек је на недовољном нивоу да би подмирили све потребе. Илустрације ради, претходну 2019. годину смо почели са 700 породица у нашој бази података. Након истека године и након помогнутих 213 породица годину смо завршили са невјероватних 800 породица у бази података које су на чекању.

СЗС: ФРОНТАЛ: До сада сте помогли и велики број породица у Републици Српској. Да ли сте имали неку подршку за Ваш рад у РС?

Највећа подршка нашем раду у Републици Српској јесу наши донатори и волонтери. По нашој процјени у РС и БиХ имамо око 4.000 редовних донатора. Морамо истаћи и то да се међу тим донаторима налази и више од 500 привредника, те многе институције, посебно јединице локалне самоуправе – градови и општине од којих такође добијамо значајну подршку. Ништа мању подршку добијамо и од свештенства и монаштва Српске Православне Цркве са којима имамо посебну сарадњу, а похвалићемо се да широм РС и БиХ имамо екипу волонтера у 25 мјеста и градова и у којима смо у претходне двије године барем један пут одржали неки хуманитарни догађај.

ФРОНТАЛ: Који пројекат је сада актуелан и за коју породицу се сада прикупља помоћ?

СЗС: Оно што је каратеристично за нашу хуманитрну организацију је то што акције помоћи породицама трају свакодневно. Само у току ове године је план да помогнемо више од 200 породица, тако да у просјеку на свака три дана помогнемо двије породице.

Тренутно највећи и најактуелнији пројекат у Републици Српској јесте помоћ за породицу Драгојевић из Дервенте гдје самохрана мајка Жељана подиже своје шесторо дјеце.


Нажалост, отац породице је преминуо прије неколико година, а породица је као привремени смјештај добила жељезничке бараке које и данас користе за становање. Због тога смо се одлучили да породици покушамо да ријешимо стамбено питање, највјероватније изградњом нове куће, а процијењена виједност помоћи износи: 60.000 КМ. Како у Дервенти немамо екипу волонтера, а са друге стране како су нам због мјера забране окупљања на јавним мјестима отказани сви догађаји у Републици Српској, одлучили смо се да кампању покушамо да проведемо истичући хуманитарни телефонски број: 17763 у први план. Иначе, број: 17763 је отворен током читаве године, а позивом на броју донирају се двије конвертибилне марке.

Више о акцији: https://www.srbizasrbe.org/poziv-po-poziv-ciglu-po-ciglu-pozivom-na-broj-17763-gradimo-kucu-za-sestoro-malih-dragojevica-iz-dervente/ 

 

Аутор: Глишић Ана
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog