Društvo

Е-упутнице постају пракса у Српској

Електронске упутнице, рецепти и здравствени картони од средине мјесеца постаће пракса у јавним здравственим установама у Градишци, Српцу и Козарској Дубици, које прве у Српској прелазе на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) захваљујући којем ће домаће здравство бити брже, доступније и ефикасније.

Увођење ИЗИС-а један је од највећих и најсложенијих пројеката којем је Српска приступила, а његове предности, осјетиће не само здравствени сектор, већ и сваки пацијент. Вриједност пројекта, за који је задужен Фонд здравственог осигурања, износи 22,9 милиона КМ без ПДВ-а.

- На нови систем рада прелази болница Градишка, те три припадајућа дома здравља, Градишка, Србац и Козарска Дубица. То значи потпуни прелазак на е-упутнице, е-рецепте и е-картоне, а упоредо с тим почеће подјела бесплатних електронских картица за осигуранике. Електронске картице добиће и љекари, а помоћу њих ће једноставно приступати апликацији - рекли су у Фонду и додали да ће на ИЗИС постепено прелазити и остале здравствене установе у Српској.

Наводе да је увођењу ИЗИС-а претходило инсталирање хардвера у примарни и секундарни дата центар у Бањалуци и Бијељини, те потпуна комуникациона увезаност и тестирање система за ове четири установе.

Вршилац дужности директора Фонда здравства Дејан Кустурић каже да ће прелазак на нови систем у почетку бити тежак, али да се нада да неће бити проблема који је ометати пружање здравствене заштите.

- Важно је да сви у пуном капацитету користимо ИЗИС и да схватимо његов значај, јер сви ћемо од овога имати користи и бољи и ефикаснији систем - истакао је Кустурић и нагласио да ће установе у наредним годинама имати бесплатно одржавање и сервисирање, што ће им оставити простора за друге расходе и усмјеравање новца у бољу здравствену заштиту.

За болницу Градишка овај корак значи прелазак са писаћих машина на рачунаре и професионалне таблете, јер до сад нису имали никакав информациони систем.

- План је да 17. августа пређемо на ИЗИС који ће побољшати квалитет услуга. Могући су проблеми у почетку јер је то за нас нов систем рада. Вјероватно ћемо док се не уходамо упоредо примјењивати нови и стари систем рада - рекао је в. д. болнице Рајко Додик. 

Директор србачког Дома здравља Мирко Стојић истиче да је нови систем знатно бољи и свеобухватнији у односу на постојећи.

- Опрема коју смо добили је добра и добили смо је бесплатно, што је за нас од изузетног значаја са финансијског аспекта - рекао је Стојић.

Представник компаније “ММС код”, која ради на пројекту, Славко Бојић каже да ће ово предузеће обезбиједити ресурсе и подршку у раду здравственим установама у случају евентуалних тешкоћа у примјени.

- Без обзира на уговорене обавезе, имаћемо наше људе на терену који ће помагати медицинарима у коришћењу система. Пружаћемо им реалну подршку и радити на унапређењу система, уважавајући све позитивне приједлоге - рекао је Бојић.

Болница и три дома здравља добили су модерну рачунарску опрему у трајно власништво, а завршене су и све  припремне радње, као што је доношење одређених упутстава, процедура и слично.

Предности ИЗИС-а

- здравствене установе ће имати увид у медицинске податке пацијента што ће спријечити дуплирање, смањити трошкове и непотребна малтретирања пацијената,

- осигураници ће добијати рачун о пруженим услугама, што ће смањити могућност злоупотреба

- биће омогућено праћење потрошње лијекова, стање залиха

- смањиће се чекање на дијагностичке и терапијске процедуре,

- праћење медицинског стања пацијената биће адекватније јер ће бити видљиве све промјене чиме ће се побољшати квалитет лијечења

- увођење е-рецепта, осим што ће смањити “шетњу” пацијената, довешће и до смањења трошкова усљед избацивања из употребе папира,

- увођење е-картице смањиће гужве у администрацији јер се укидају овјере,

- имплементацијом ИЗИС-а министарство ће имати потпуну контролу над бројем радника, њихову структуру, стручну оспособљеност, позицију.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog